detector.media
27.07.2022 16:50
Суд ЄС підтвердив справедливість заборони на мовлення RT France
Суд ЄС підтвердив справедливість заборони на мовлення RT France
У рішенні суду зазначено, що заборона не порушує права мовника, оскільки є тимчасовим заходом, застосованим у винятковій ситуації – як реакція на повномасштабну війну, яку проти України розпочала Росія за підтримки своїх пропагандистських ЗМІ.

Велика палата суду загальної юрисдикції ЄС відхилила позов RT France щодо відміни заборони на мовлення.

Зазначається, що це перше рішення, ухвалене Великою палатою в прискореному порядку.

У суді нагадали, що Рада Європейського Союзу 1 березня заборонила діяльність на території унії деяких ЗМІ, зокрема RT France, через те, що вони поширювали російську пропаганду та виправдовували агресію РФ проти України. На думку Ради ЄС, Росія веде пропагандистську кампанію, спрямовану проти громадянського суспільства ЄС та сусідніх країн, грубо спотворюючи факти та маніпулюючи ними.

RT France у своєму позові посилалася на чотири заяви про порушення прав на захист, свободу слова та інформації, на ведення бізнесу та на принцип недискримінації за національною ознакою. Також російський мовник ставив під сумнів компетенцію Ради ЄС щодо запровадження подібних заборон.

Суд відповів на це, що Рада ЄС має велику свободу дій щодо визначення мети обмежувальних заходів, прийнятих ЄС. Тим паче, якщо йдеться про необхідність реагувати на серйозну загрозу миру на кордонах ЄС та порушення міжнародного права.

Також суд зазначає, що Раді ЄС не потрібно було заслуховувати позицію RT France, враховуючи виняткові обставини, в яких ухвалювалось рішення про тимчасову заборону. На думку суду, право мовника на те, щоб бути почутим, не порушено, як й інші права, перелічені в позові російської компанії.

«Суд вважає, що враховуючи значущість аудіовізуальних ЗМІ у суспільстві, широкомасштабна медійна підтримка військової агресії Російської Федерації проти України, котра забезпечується у програмах, які транслюються по телебаченню та в інтернеті засобами масової інформації, цілком фінансованими російською державою, може піддаватися обмеженням, що полягають у забороні трансляції в ефір пропаганди на підтримку такої агресії», – йдеться в рішенні.

Читайте також: 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY