detector.media
26.07.2022 08:00
Наріману Джелялу продовжили арешт до 26 жовтня
Наріману Джелялу продовжили арешт до 26 жовтня
Окупанти обвинувачують його у нібито причетності до диверсії на газопроводі. Зі свого боку Джелял стверджує: ще у вересні 2021-го окупаційні силовики самі сказали йому, що справжньою причиною затримання стала його участь у саміті «Кримської платформи».

Першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу, журналісту та активісту Наріману Джелялу в окупованому Криму продовжили арешт до 26 жовтня. Про це редакції Qirim.News розповіла Аділе, дружина іншого обвинуваченого за тією ж справою, Азіза Ахтемова.

За її словами, сторона обвинувачення наполягала на тому, щоб продовжити перебування у СІЗО, оскільки стверджувала, що обвинувачені можуть втекти від слідства.

«Справа перебуває на такій стадії, що вони (Асан Ахтемов, Азіз Ахтемов і Наріман Джелял. – ДМ) ніяк не змогли б вплинути на хід слідства, якби вони були під домашнім арештом. Оскільки докази вже було надано і стороною звинувачення, і стороною захисту», – сказала дружина Азіза Ахтемова.

Нагадаємо, 4 вересня 2021 року представники окупаційної влади в Криму провели обшуки і затримали п’ятьох людей, зокрема Нарімана Джеляла, в межах справи про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне.  

6 вересня 2021-го підконтрольний Кремлю «суд» ухвалив рішення про арешт затриманих. Джелялу за цією справою загрожує до 20 років позбавлення волі. 

Фігурантів справи звинувачують у п. «а», «б» ч. 2 ст. 281 (вчинення диверсії організованою групою, що спричинило заподіяння значної майнової шкоди), ч. 4 ст. 222.1 (незаконне придбання, зберігання та перевезення вибухових пристроїв, скоєні організованою групою), ч. 3 ст. 226.1 (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, скоєний організованою групою) КК РФ.

Незадовго до затримання, 23 серпня, Наріман Джелял перебував у Києві на саміті «Кримської платформи». Влада України пов’язує затримання Джеляла, а також інших кримськотатарських активістів із помстою РФ за проведення цього міжнародного саміту, спрямованого на пошуки шляхів деокупації Криму.

За словами адвоката Миколи Полозова, Росія тримає Джеляла у найжорсткішій ізоляції від зовнішнього світу.

Свідок захисту заявив у суді, що Наріман Джелял не міг мати жодного стосунку до вибуху газопроводу, оскільки в цей день, 21 серпня 2021 року, перебував у Києві.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY