detector.media
24.07.2022 16:08
ГУР повідомляє, що РФ готує фейкове «розслідування» про авіаудар по маріупольському драмтеатру
ГУР повідомляє, що РФ готує фейкове «розслідування» про авіаудар по маріупольському драмтеатру
Російські окупанти хочуть покласти відповідальність за злочин на українців, наголошують у Головному управлінні розвідки.

Окупанти готують псевдорозслідування про обставини бомбового удару по драмтеатру Маріуполя, щоб спробувати зняти із себе відповідальність за вбивство кількох сотень мирних жителів. Про це заявляють у Головному управлінні розвідки Міноборони України.

«Окупанти за допомогою кількох знімальних груп російських телеканалів готують постановочні відео, які начебто «мають довести», що вибух в Маріупольському драмтеатрі стався всередині приміщення. Всі руйнування відбулись начебто «внаслідок детонації великої кількості вибухівки», а кількість жертв становила не більше 14 людей. Російські пропагандисти навіть знайшли так званих «свідків», які бачили, як напередодні «люди у військовій формі заносили ящики» в середину будівлі», – йдеться в повідомленні ГУР.

Бомбовий удар по драмтеатру Маріуполя є одним із найстрашніших воєнних злочинів російських окупантів за час, поки триває повномасштабна війна. За офіційними даними, що їх наводить ГУР, російські літаки прицільно скинули дві 500-кілограмові авіаційні бомби на будівлю театру. На момент нанесення удару там перебувало до 1000 цивільних, більшість з яких – жінки та діти, які переховувались від російських обстрілів.

За різними оцінками під час удару у приміщенні маріупольського драмтеатру загинуло від 300 до 700 людей. «Точну оцінку наразі дати неможливо, оскільки окупанти не давали змоги рятувальникам підійти до руїн», – зазначають у ГУР.

Нагадаємо, розслідування авіаудару по маріупольському драмтеатру провели журналісти Associated Press. Зокрема, вони опитали свідків трагедії, провівши 23 інтерв’ю. Також журналісти провели розрахунки, виходячи з планів театру, фото та відео внутрішніх приміщень. За даними AP, 16 березня у будівлі драмтеатру загинуло щонайменше 600 людей.

25 березня Маріупольська міськрада, посилаючись на дані очевидців, повідомила, що внаслідок бомбардування драмтеатру загинуло близько 300 людей.

23 квітня у мерії повідомили, що окупанти дістають із-під завалів театру тіла загиблих і вивозять до смт Мангуш, де скидають їх у 300-метрову братську могилу.

Фото з сайту ГУР

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY