detector.media
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
05.06.2022 20:40
Хороші росіяни існують і не заслуговують на нашу ненависть. Але диявол у деталях
Хороші росіяни існують і не заслуговують на нашу ненависть. Але диявол у деталях
Не можна давати росіянам розмити уявлення, хто є агресором, а хто — жертвою в цій війні. Якщо вони визнають реальність, із ними можна будувати стосунки.

Кіпіш навколо «хороших росіян» набув апогею. Тригернула його зараз в українських соцмережах та онлайн-ЗМІ ситуація з Олександром Невзоровим — якому, можливо, надали українське громадянство (офіційних повідомлень і коментарів немає, Офіс президента на запит «Детектора медіа» ще не відповів) та Мариною Овсяннікової і її приїздом (або ні?) в Україну — знов-таки, прозорої інформації ніхто чомусь не надає.

Почитала я дописи на цю тему від дуже шанованих мною Алі Шандри (опубліковані з обмеженням «тільки для друзів») та Сергія Сидоренка та коментарі до них від багатьох не менш шанованих мною людей, серед яких Віктор Трегубов. І не втримаюсь — встряну ще й я :)

Отже, насправді ніхто не заперечує, що є хороші росіяни, які довгі роки борються проти режиму Путіна й усім серцем зараз співчувають Україні. Вони є — і як явище, і на рівні конкретних особистостей. Хтось публічно, хтось непублічно, хтось діями, хтось лише повідомленнями у месенджерах. Але, безперечно, адекватні порядні росіяни є ­ — і вони справді не заслуговують на нашу ненависть.

Але диявол, як завжди, в деталях.

Зараз хороші росіяни разом із нами борються проти російської агресії, російської дезінформації, допомагають українським громадянам пережити страшні часи та допомагають громадянам Росії зрозуміти, що насправді відбувається. Так-так, саме до росіян вони мають звертатись перш за все, саме їм вони мають відкривати очі, а не українцям чи Заходу. І роблять вони це без будь-якого особистого піару, преференцій тощо.

Ми сприйматимемо хороших росіян як партнерів — і не більше. Причому партнерів, які мають довести свою добру волю допомагати України та свою чесність. Захід має припинити всі кампанії з відмивання росіян від колективної відповідальності, перенесення відповідальності лише на «поганого диктатора Путіна». Припинити піарити «хороших росіян», засипати їх нагородами і грішми, які мали б зараз іти громадянам держави — жертви агресії. І тоді не буде ані казусу Овсяннікової, ані казусу Невзорова (ходять чутки, вже й Станіслав Белковський десь на підході…)

P.S. До речі, стежу за тим, що зараз роблять у ютубі колежанки-телекритикині з Росії Ірина Петровська та Ксенія Ларіна. Без особистого піару, без намагань щось собі «накричати» від довірливого Заходу вони говорять те, що думають.  І воно абсолютно нелояльне до офіційної російської політики, до Путіна тощо. Й водночас вони випромінюють повагу до України і до українців. Ось вони (хоча не лише вони, звісно) — мої фаворити серед хороших росіян.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY