detector.media
17.05.2022 22:48
«Кіно не має бути німим». Володимир Зеленський виступив на відкритті Каннського кінофестивалю
«Кіно не має бути німим». Володимир Зеленський виступив на відкритті Каннського кінофестивалю
Зал вітав промову президента України оваціями.

Президент України Володимир Зеленський виступив на церемонії відкриття Каннського міжнародного кінофестивалю. 

У своєму відеозверненні він процитував слова Чарлі Чапліна з фільму «Диктатор»: «Людська ненависть пройде, і диктатори помруть, і влада, яку вони забрали в людей, повернеться до людей. І поки люди вмирають, свобода ніколи не загине…».

Від 1940 року, коли вийшов цей фільм, диктатори і війна за свободу все ще є викликами для людства, сказав Володимир Зеленський. Президент України нагадав: знову, як і тоді, потрібно, щоб кіно не було німим.

«...Відтоді людство зняло чимало прекрасних кінокартин, — йдеться в промові президента. — Здавалося, що всі вже зрозуміли, що підкорювати людей можна прекрасним, збираючи їх біля екранів, а не потворним, збираючи їх у бомбосховищах. Здавалося, що всі вже думали, що хоррор у вигляді повномасштабної війни, яка може охопити весь континент, більше не матиме продовження. Але знову, як і тоді, є диктатор. Знову, як і тоді, є війна за свободу. Знову, як і тоді, потрібно, щоб кіно не було німим».

Промову президента України зал вітав оваціями.

Нагадаємо, попри заклики України бойкотувати кіно РФ, у програмі Каннського фестивалю буде представлено фільми виробництва Росії. Також голова Держкіно Марина Кудерчук закликала президента міжнародного Каннського кінофестивалю П’єра Лескюра не давати можливість представникам країни-агресора бути присутніми на міжнародній культурній арені.

Оргкомітет Каннського кінофестивалю запропонував наступні рішення. Назву фільму відкритят фестивалю «Z (Comme Z)» режисера Мішеля Хазанавічуса змінили на «Ріж!» / «Coupez!» («Final Cut» – міжнародна назва картини). 

Також під час Каннського кінофестивалю відбудеться дискусія про кіно як інструмент російської пропаганди і війни.

Фото з фейсбук-сторінки Каннського міжнародного кінофестивалю

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY