detector.media
17.05.2022 11:59
Українські видавці просять уряд внести книговидання до категорії об’єктів критичної інфраструктури
Українські видавці просять уряд внести книговидання до категорії об’єктів критичної інфраструктури
При цьому вони не розраховують на бюджетну підтримку, але просять забезпечити доступ до кредитних ресурсів.

Українські видавці просять уряд внести книговидання до категорії об’єктів критичної інфраструктури, надати доступ до кредитів під низькі відсотки та створити державний резерв друкарського паперу. Про це йдеться у листі громадської спілки «Українська асоціація видавців і книгорозповсюджувачів» до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

У листі зазначається, що основні видавничо-поліграфічні потужності та склади готової книжкової продукції розташовані в Києві, Київській області, Харкові та Харківській області, опинилися в зоні бойових дій через російську агресію. Внаслідок обстрілів близько 2/3 технологічного парку поліграфічних підприємств, видавництв і книгарень знищено або серйозно пошкоджено.

«Сьогодні книжкова ділянка інформаційного фронту проти російської агресії виявилася роззброєною, позаяк фактично не має ні фінансової, ні ресурсної бази для відновлення своєї активної та ефективної діяльності.

Станом на середину травня обсяги відновлених виробничих процесів та реалізації книжок становлять близько 10-15% від довоєнного часу. Нарощування цих обсягів фактично неможливе через брак у суб’єктів книговидання коштів не тільки для відновлення знищеної або пошкодженої матеріально-технічної бази, а навіть для підтримки членів трудового колективу», — зазначають у спілці видавців.

Щоб уникнути «культурно-освітнього, професійного та інтелектуального "провалля"», уряд просять розглянути питання про:

Видавці додають, що не розраховують на бюджетну підтримку і єдиний вихід для відновлення діяльності галузі вбачають у забезпеченні доступу саме до кредитних ресурсів.

Нагадаємо, за даними опитування, проведеного Українським інститутом книги, тільки 32% українських видавців можуть повноцінно працювати під час війни

Ілюстрація: unsplash

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY