detector.media
26.04.2022 18:58
Сергій Жадан розповів, чому не залишає Харків – DW
Сергій Жадан розповів, чому не залишає Харків – DW
Зараз найголовніша справа для мешканців міста - підтримка ЗСУ, каже письменник.

Письменник Сергій Жадан вважає, що має залишатися у його рідному Харкові. Про це він розповів в інтерв’ю DW.

Діяч разом із друзями займається волонтерсством і просуванням української культури. Каже, що це найкраща підтримка ЗСУ

«Тут роботи багато. Тобто ми з друзями не просто сидимо, ми допомагаємо і військовим, і цивільним, – розповів Жаоан. –Плюс дуже багато зв'язків з військовими, щось десь замовляємо, нам постійно щось передають, щось купуємо, розвозимо. З'являються до цього якісь несподівані речі, плюс у нас уже тут культурна програма, культурне життя».

Письменик переконаний, що культурні події підтримують харків’ян: «Дуже важливо триматися разом, плюс справді важливо людям побачити одне одного, побути в полі одне одного. Погрітися разом».

Також письменник відзначив, що харків’яни все частіше переходять на українську. Відповідачи на питання, чи пришвдчила війна формування ідентичності, Сергій Жадан сказав: «Ну навіть не формування, а оприявлення. Я завжди говорив, що Схід України - це Схід саме України. Що немає ніяких російськомовних українців, є українці, які говорять двома мовами або які знають дві мови. Ну тому що, за якимись винятками, всі ми тут на Сході українську мову знаємо. Ми її чули, ми її вивчали в школі, ми її чуємо постійно у ЗМІ. Так чи інакше вона у нас є в пасиві, десь там у глибині - вона у нас є. І ця україномовність, яка зараз виходить і оприявлюється, вона не формується, вона переформатовується».

Як він нагадав, східний регіон має свою політичну специфіку, яка формувалася 30 років. «Над нами працювали певні політичні сили, які намагалися витворити свою базу, свою електоральну базу, ідеологічну базу. Частково їм це вдалося, частково не вдавалося. Ось їм це до кінця не вдалося, бо як виявилося, Схід України залишився Сходом України. Українським Сходом», - сказав Сергій Жадан.

Як розповіли журналісти DW, з 24 лютого письменник відклав свою творчість. Тим часом, каже Сергій Жадан, російські війська хаотично обстрілюють житлові квартали, і в центрі, і особливо на околицях. Північна Салтівка фактично зруйнована. У центрі Харкова висаджують квіти.

Нагадаємо, у кінці березня письменник потрапив під обстріл у Харкові. 

Польська академія наук висунула його кандидатуру на здобуття Нобелівської премії у галузі літератури.

Фото з фейсбук-сторінки Сергія Жадана

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY