detector.media
19.04.2022 22:24
Ув’язнений у Криму журналіст Владислав Єсипенко здобув нагороду PEN America
Ув’язнений у Криму журналіст Владислав Єсипенко здобув нагороду PEN America
Окупаційна влада засудила журналіста до шести років колонії.

Засудженого у тимчасово окупованому Криму журналіста Владислава Єсипенка нагороджено Barbey Freedom to Write Award. Про це повідомляє сайт PEN Ukraine.

Церемонія нагородження відбудеться 23 травня в Американському музеї природознавства у місті Нью-Йорку. Відзнаку Владислава отримає його дружина, Катерина Єсипенко.

Владислав Єсипенко — фрілаyсер сайт «Крим. Реалії». Перед своїм затриманням знімав на вулицях окупованого Криму сюжет про те, як окупація змінила життя на півострові. Він висвітлював підвищення цін, конфіскацію приватної власності, життя кримських татар, а також екологічну кризу після тимчасової окупації півострова.

16 лютого окупаційна влада Криму засудила журналіста до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу у розмірі 110 тис. руб. (понад 41 тис. грн).

Правозахисники вважають це рішення «суду» «черговим ганебним проявом тиску і залякування де-факто владою журналістів та всіх, хто висловлюють незгоду з окупацією Криму». Адвокати Єсипенка планують оскаржити рішення суду.

З незгодою з вироком і вимогою звільнити журналіста виступили МЗС Українинизка правозахисних українських організацій«Репортери без кордонів», Держдеп США та президент «Радіо Вільна Європа»/«Радіо Свобода» (RFE/RL) Джеймі Флай, Amnesty International.

Премія Американського ПЕН Barbey Freedom to Write Award була заснована 1987 року. Її вручають письменникам та митцям, увʼязненим за їхню роботу. Одним із лауреатів відзнаки 2017 року став український кінорежисер Олег Сенцов. Його звільнили з російської тюрми через два роки після отримання нагороди.

Фото: сайт Pen Ukraine

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY