detector.media
05.04.2022 20:30
У пам’ять про Мантаса Кведаравічуса. Takflix випустив в онлайн-прокат фільм «Маріуполіс»
У пам’ять про Мантаса Кведаравічуса. Takflix випустив в онлайн-прокат фільм «Маріуполіс»
50% з продажу квитків перекажуть маріупольским організаціям.

Для перегяду стала доступна стрічка «Маріуполіс» литовського кінорежисера Мантаса Кведаравічуса, який загинув під час зйомок у Маріуполі. У прокат документальний фільм випустив онлайн-кінотеатр Takflix.

Фільм доступний на всіх територіях мовою оригіналу з англійськими субтитрами. 50% з продажу квитків перекажуть маріупольским організаціям «Платформа ТЮ», «ТворчСхід» та «Пілігрим», які допомагають з евакуацією містян.

«Маріуполіс» – документальний фільм 2016 року. У ньому місто живе у власному мирному ритмі, доки за крок від міста йдуть бої. Чоловік лагодить рибальську сітку і виходить в море. Два трамваї стикаються один з одним – ніхто не постраждав, дроти лагодять в той же день. Для робітників на фабриці організовано невеликий концерт – щира гра скрипаля розчулює їх до сліз. Бомби падають в море, але люди вже звикли...

Світова прем’єра стрічки відбулася на Берлінському міжнародному кінофестивалі. Над зйомками фільму працювали українські оператори – Вадим Ільков («Вулкан» Романа Бондарчука, «Розділові Наживо») та В'ячеслав Цвєтков («Брама» Володимира Тихого, «Земля блакитна, ніби апельсин» Ірини Цілик, «Цей дощ ніколи не скінчиться» Аліни Горлової). 

Мантас Кведаравічус – режисер та антрополог, народився 1976 року у місті Біржай у Литві. У 2011 році режисер зняв стрічку «Барзах» про тортури та викрадення людей у Чечні, що здобула відзнаку Берлінського кінофестивалю.

Мантас роками знімав Маріуполь, а після початку повномасштабного вторгнення повернувся до міста, щоб задокументувати воєнні злочини Росії.

Про загибель кінорежисера стало відомо 3 квітня. Уночі у автівку, в якій він їхав, влучила російська ракета.

Свій останній фільм «Стасіс» (або «Парфенон») 2019 року Кведаравічус також знімав частково в Україні – події відбуваються в Стамбулі, Афінах та Одесі.

Фото: кадр із фільму «Маріуполіс»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY