detector.media
11.03.2022 09:36
Євросоюз вважає Україну частиною своєї сім'ї, але не може розпочати пришвидшений вступ
Євросоюз вважає Україну частиною своєї сім'ї, але не може розпочати пришвидшений вступ
Держави ЄС: Україна належить до нашої родини, ми не залишимо її наодинці.

Неформальне засідання Європейської ради у ніч на п'ятницю, 11 березня, завершилося схваленням декларації, що містить компромісне визнання перспективи членства України в ЄС.

Дискусія у Версалі щодо цього тривала п'ять годин, ухвалене рішення щодо європерспективи України звучить наступним чином:

«Європейська Рада визнала європейські прагнення та європейський вибір України, як зазначено в Угоді про асоціацію. 28 лютого 2022 року президент України, реалізуючи право України обирати свою долю, подав заявку України на вступ до Європейського Союзу. Рада ЄС без зволікань запропонувала Єврокомісії подати свій висновок щодо цієї заяви відповідно до відповідних положень Договорів ЄС. До винесення цього висновку вже відтепер ми будемо ще більше зміцнювати наші зв'язки та поглиблювати наше партнерство, щоби підтримати Україну на її європейському шляху. Україна належить до нашої європейської родини», — цитує документ «Європейська правда».

У рішенні є низка позитивних зсувів порівняно з попередніми формулюваннями, однак у ньому немає посилань на статтю 49 Договору ЄС щодо процедури приєднання, а також немає ані позитивних, ані негативних згадок про пришвидшену процедуру вступу, якої прагнула Україна.

Держави ЄС пообіцяли також надати підтримку у відновленні демократичної України після завершення війни. 

Водночас, президент Литви Гітанас Науседа, який брав участь у саміті,  задоволений рішенням ЄС, назвавши його історичним.

«Історична ніч у Версалі. Після п'яти годин гарячих дискусій лідери ЄС сказали "так" українській євроінтеграції. Процес розпочався. Тепер ми й українці повинні зробити це швидко. Героїчна українська нація заслуговує на знання, що їй раді в ЄС», — написав Науседа у твіттері.

Раніше прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що для вступу в ЄС немає прискореної процедури, а президент Франції Еммануель Макрон вважає, що ЄС не може прийняти до свого складу країну, де триває війна.

28 лютого президент України Володимир Зеленський на тлі масштабної російської агресії підписав заявку на членство України в Європейському Союзі.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн в інтерв'ю телеканалу Euronews заявила, що Україна належить до Європейського Союзу і Союз хоче, аби вона приєдналася до нього з часом.

«Так, із часом вони будуть з нами. Вони одні з нас, і ми хочемо їх прийняти», — заявила фон дер Ляєн.

Європарламент підтримав надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

24 лютого Росія розпочала масштабний наступ проти України, ЗСУ й тероборона  відбивають атаки російської армії. Росіяни обстрілють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст, убивають та грабують цивільне населення. Зокрема, росіяни методично знищують авіаударами Харків та Маріуполь.

Гаазький трибунал уже розпочав збір доказів воєнних злочинів Росії в Україні.

Головні новини про російське вторгнення — за тегом.

«Детектор медіа» в режимі реального часу збирає та документує хроніки кремлівської дезінформації навколо військового наступу на Україну.

Фото: consilium.europa.eu

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY