detector.media
22.02.2022 15:07
Верховна Рада ухвалила заяву щодо визнання Росією «незалежності» окупованих частин Донбасу
Верховна Рада ухвалила заяву щодо визнання Росією «незалежності» окупованих частин Донбасу
Напередодні президент Росії підписав указ про визнання «незалежності» «ДНР» та «ЛНР». Також він доручив Міноборони РФ офіційно ввести війська до окупованих територій Донбасу для «підтримання миру».

Верховна Рада України ухвалила заяву через визнання Росією «незалежності» окупованих частин Донецької та Луганської областей. Відповідний проєкт постанови № 7088 було ухвалено 21 лютого. Його підтримали 336 народних депутатів.

У документі депутати закликають Росію відмовитись від свого рішення, а уряди та парламенти інших держав – не визнавати «незалежність» окупованих територій і засудити дії Росії. Також Верховна Рада закликає запровадити жорсткі секторальні та персональні санкції проти Росії та її посадовців, включно із забороною експорту в РФ технологій, які стосуються військово-промислового комплексу та енергетичного сектору.

Крім того, парламент засуджує та покладає відповідальність на РФ за різке погіршення безпекової ситуації, масову дезінформацію та пропаганду.

Повний текст заяви Верховної Ради України у зв’язку з визнанням Російською Федерацією незалежності самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України:

21 лютого 2022 року Президент Російської Федерації визнав незалежність незаконних самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях України та наказав ввести війська Російської Федерації на територію України.

Цим рішенням Російська Федерація здійснила акт чергової агресії та вкотре грубо порушила державний суверенітет і територіальну цілісність України в рамках міжнародно визнаних кордонів, а також низку міжнародно-правових актів багатостороннього і двостороннього характеру, зокрема Статут Організації Об’єднаних Націй, Заключний акт Наради з безпеки і співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року та Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року (Будапештський меморандум).

Зазначене рішення схвалене російським керівництвом всупереч усім зусиллям України та міжнародної спільноти щодо мирного врегулювання здійснюваного Російською Федерацією міжнародного збройного конфлікту на території Донецької та Луганської областей України.

Ухваливши зазначене рішення, Російська Федерація в односторонньому порядку де-факто вийшла з Мінських домовленостей, підписантом яких вона є, а також зруйнувала відповідний переговорний процес на рівні країн – учасниць Нормандського формату та у рамках Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей України.

В рамках процесу мирного врегулювання та законодавством України визначені поняття тимчасово окупованих територій як «окремі райони Донецької і Луганської областей України» та межі цих тимчасово окупованих Російською Федерацією українських територій. Будь-яких інших утворень на території зазначених областей України не існує.

Україна залишається відданою політико-дипломатичному шляху врегулюванню міжнародного збройного конфлікту.

У розвиток своїх попередніх Заяв щодо збройної агресії Російської Федерації проти України Верховна Рада України:

21 лютого президент Росії Володимир Путін підписав указ про визнання «незалежності» окупованих територій Донбасу. Також він доручив Міноборони РФ офіційно ввести війська до окупованих територій Донбасу для «підтримання миру». Ватажки бойовиків Денис Пушилін та Леонід Пасічник підписали «договори» з Росією про дружбу та співпрацю. 

Україна порушила кримінальну справу через визнання Росією так званої «незалежності» окупованих територій.

Фото: istockphoto.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY