detector.media
14.02.2022 10:39
СБУ: Україна зіткнулась з потужною хвилею гібридної війни та поширенням фейків
СБУ: Україна зіткнулась з потужною хвилею гібридної війни та поширенням фейків
СБУ: Ми всі маємо мислити критично і перевіряти будь-яку інформацію.

СБУ у спеціальному зверненні заявила, що Україна зіткнулась з потужною хвилею гібридної війни, яка включає безпрецедентне поширення фейків та спотворення реального стану речей.

«Ми чудово розуміємо мотиви нинішнього інформаційного нагнітання – посіяти тривогу в українському суспільстві, підірвати віру в здатність держави захистити своїх громадян, розхитати нашу єдність. СБУ фіксує такі прояви гібридної війни в соціальних мережах, окремих ЗМІ, в поширенні деякими політиками наративів країни-агресора», – говориться у заяві.

СБУ додала, що фіксує такі випадки та активно їм протидіє, що відображається у «рішеннях РНБО, кількості нейтралізованих кібератак, ліквідації численних ботоферм, викритті агентурних мереж іноземних спецслужб та недопущенні диверсій і терактів».

У відомстві зазначають, що у межах своєї компетенції постійно аналізують різні сценарії розвитку подій і мають чіткий план дій на кожен із них. Крім того, готові реагувати на ситуації не лише за потребою, а й на попередження, що й роблять.

«Проте зараз стабільність і спокій у нашій країні залежать не лише від влади, а й від зважених дій кожного українця. Всім нам варто зберігати спокій та холодний розум, не піддаватися на провокації. Паніка й дестабілізація грають на користь тільки ворогам, а не Україні. Ми всі маємо мислити критично і перевіряти будь-яку інформацію; керуватись даними офіційних джерел, а не анонімних; навчитися відрізняти правду від фейків. І не забувати – сила України не лише в потужній армії, а в єдності кожного з нас», – резюмували в СБУ.

З осені 2021 року західні ЗМІ з посиланням на дані розвідки повідомляють, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною. Навесні 2021 року Росія вже демонстративно стягувала велику кількість військовослужбовців та техніки до кордонів України, називаючи це «навчаннями».

4 грудня видання Bild з посиланням на джерела у західних розвідках опублікувало мапу, згідно з якою ймовірний напад Росії на Україну планується в три етапи на початку 2022 року з метою захоплення до двох третин території, включаючи Київ.

Голова Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Росія готує масштабну військову операцію проти України на кінець січня – початок лютого 2022 року і може завдати удару одразу з кількох напрямків.

Про загрозу масштабного російського вторгнення відкрито заявляють очільники західних держав, зокрема, президент США Джо Байден та прем'єр Великої Британії Борис Джонсон.

Байден вже заявив, що широкомасштабне вторгнення в Україну стане для Росії «катастрофою», а російський президент Володимир Путін у цьому разі зазнає санкцій із боку Заходу, «яких він досі не бачив».

У січні 2022 року Велика Британія на тлі посилення російської ескалації почала постачати ЗСУ оборонне озброєння – високоточні протитанкові комплекси NLAW. Збільшили допомогу Україні і США.

Однак міністр оборони Олексій Резніков заявив, що кількість російських військових біля кордонів України співмірна з цифрами минулої весни. 

Президент Зеленський під час зустрічі з іноземними журналістами заявив, що США підтримують гостру «інформаційну ситуацію» навколо стягування російських військ до кордонів України.

11 лютого Джо Байден закликав громадян США негайно виїхати з України. 

Німецьке видання Spiegel з посиланням на ЦРУ повідомило, що Росія нібито має розпочати масштабний наступ на Україну 16 лютого 2022 року. Однак за даними джерел CNN, посилення градусу тривожності щодо російської агресії є частиною інформаційної стратегії Вашингтону. Нагнітання повідомлень про можливість повномасштабної військової операції РФ в Україні нібито потрібні, щоб збити з пантелику самих росіян.

Фото: Служба безпеки України/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY