detector.media
18.01.2022 08:52
Журналісти «Схем» дали свідчення в суді у справі про напад в «Укрексімбанку»
Журналісти «Схем» дали свідчення в суді у справі про напад в «Укрексімбанку»
Обвинувачені не визнають своєї провини, водночас потерпілі журналісти прагнуть відновлення провадження за статтею про незаконне позбавлення волі під час інциденту в банку.

У Голосіївському суді Києва 17 січня журналісти програми розслідувань «Схеми: корупція в деталях» дали свідчення у справі про напад на них у державному «Укрексімбанку». Про це повідомляє «Радіо Свобода». 

Інцидент відбувся 4 жовтня 2021 року, коли журналіст Кирило Овсяний та оператор Олександр Мазур знімали інтерв'ю з головою правління «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером в його кабінеті.

У суді потерпілі розповіли, що сталося того дня в кабінеті Мецгера та відповіли на додаткові запитання адвокатів обвинувачених – колишнього голови правління «Укрексімбанку» Євгена Мецгера, ексдиректора департаменту інформаційної політики банку Володимира Пікалова, колишнього директора департаменту банківської безпеки установи Ігора Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки «Укрексімбанку» Олега Осіпова. Жоден з них не визнає своєї провини.

Мецгера та його прессекретаря звинувачують за ст. 171 Кримінального кодексу України («Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища»).

Тельбізова та Осіпова звинувачують за ст. 171 та 121 («Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень»).

Журналісти також оскаржують закриття кримінального провадження за найтяжчою, 146 статтею Кримінального кодексу («Незаконне позбавлення волі або викрадення людини»), яка передбачає обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк. На думку журналістів, провадження закрили безпідставно. Крім того, вони хочуть долучити додаткові докази, які не були зібрані під час розслідування.

Наступне засідання у справі заплановане на 9 лютого.

Нагадаємо, програма «Схеми: корупція в деталях» опублікувала розслідування під заголовком «Мецгер, "ДНР", SkyMall та $60 000 000».

Під час запису інтерв’ю стався конфлікт між керівником «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером і його підлеглими. Після запитання про кредит для структур, пов'язаних із терористами, Мецгер наказав працівникам фінустанови забрати в журналістів камери та стерти матеріал.

Знімальну групу близько години не випускали з приміщення, розмови з працівниками установи під час подій вдалося зафіксувати на аудіо. Пізніше журналісти опублікували відео нападу.

Наглядова рада «Укрексімбанку» через напад на журналістів звільнила Мецгера, а директор департаменту інформаційної політики Володимир Пікалов сам написав заяву про звільнення.  

11 жовтня Мецгеру та Пікалову обрали запобіжні заходи у вигляді нічного домашнього арешту на два місяці.

Також підозри були повідомлені директору департаменту банківської безпеки Ігорю Тельбізову та начальнику управління внутрішньої безпеки банку Олегу Осіпову. Спочатку підозрюваних відсторонили від роботи, проте 9 листопада поновили на своїх посадах.

12 листопада в мережі поширили відео, на якому співробітники банку оплесками зустрічають поновленого на посаді Тельбізова. Відео спричинило хвилю обурення серед журналістів та користувачів соцмереж, засудив поведінку співробітників банку і міністр фінансів Сергій Марченко. 12 листопада наглядова рада банку звільнила Тельбізова та Осіпова. 

29 грудня 2021 року фігурант справи про напад на журналістів «Схем» в «Укрексімбанку» Ігор Тельбізов зустрівся з журналістами та представниками громадськості в межах заходу «Укрексімбанк: медійні, репутаційні, політичні, економічні та соціальні наслідки найгучнішого скандалу 2021 року». Під час зустрічі Тельбізов заявив, що інцидент був «ганебний» і неприпустимий, і він шкодує, що це сталося.

В анонсі заходу повідомлялось, що захід відбувся за сприяння НСЖУ. Пізніше анонс був видалений, однак у «Детектора медіа» залишився його скріншот.

Керівниця та ведуча програми журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях» Наталка Седлецька заявила, що журналістів проєкту не запросили на цей захід.

На заході також були пристуні радники міністра фінансів Сергія Марченка Андрій Гливка та Василь Горбаль. Після цього Гливка та Горбаль були звільнені міністром із займаних посад.

Колишні радники заявили, що їх ввели в оману щодо зустрічі з нападником на «Схеми».

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY