detector.media
17.01.2022 16:29
«Детектор медіа» презентував NewsBoard — інструмент громадського контролю з використанням штучного інтелекту
«Детектор медіа» презентував NewsBoard — інструмент громадського контролю з використанням штучного інтелекту
NewsBoard дозволяє самотужки аналізувати якість новин центральних телеканалів.

17 січня відбулась презентація нового інтерактивного інструменту NewsBoard від «Детектора медіа». У ній взяли участь директорка громадської організації «Детектор медіа» Галина Петренко, головний редактор онлайн-видання ДМ Отар Довженко та медіааналітикиня ДМ Ксенія Ілюк.

«NewsBoard — це інструмент громадського контролю роботи найбільших українських телеканалів: що вони показують у своїх новинах. Якщо вони будуть виходити за межі журналістських стандартів чи робити матеріали з ознаками замовності на користь тих чи інших людей чи організацій, це буде видно, і громадськість зайвий раз може їм на це вказати», – сказала Галина Петренко, розповідаючи про використання інструменту NewsBoard для боротьби з дезінформацією.

Галина Петренко

Ксенія Ілюк пояснила, як користуватись NewsBoard, та розповіла про створення інструменту. Вона зокрема пояснила, яку роль у NewsBoard відіграє штучний інтелект. «У нас є розшифровки матеріалів, і за допомогою природньої обробки мови ми аналізуємо цей текст додатково, щоб діставати звідти згадки організацій, інститутів влади. Це те, в який бік ми будемо йти, щоб удосконалити свій інструмент.

Також ми визначаємо тональність. Якраз за допомогою тренування моделей ми можемо визначити тональність матеріалу, яка розраховується по шкалі та показує, наскільки різко негативним, різко позитивним або нейтральним є матеріал. Хочемо піти ще далі і тренувати моделі на тональність згадки певної організації або групи в тексті.

Ми застосовували декілька цих інструментів в нашому NewsBoard, а значно більше цих технологій ми використовували в інструменті, який презентуємо на початку лютого, по соціальних мережах», – сказала Ксенія Ілюк.

Ксенія Ілюк

Вона додала, що в роботі зі соцмережами застосування штучного інтелекту відіграє суттєву роль, оскільки дозволяє аналізувати сотні тисяч дописів, визначаючи їхню тематику тощо.

Отар Довженко розповів, як експерти ДМ визначають матеріали з ознаками замовності: «Ми враховуємо формальні та неформальні ознаки матеріалу, які можуть свідчити про замовність. Формальні – це порушення певних стандартів. Як правило, в матеріалі з ознаками замовності порушений стандарт балансу думок, тобто про конфлікт розказано тільки з одного боку. Ми ж розуміємо, що коли хтось замовляє, платить за матеріал чи вимагає його створити про якусь конфліктну ситуацію, він не зацікавлений в тому, щоб цей конфлікт був висвітлений з різних боків. Можна подивитись, як канали "ОПЗЖ" висвітлюють санкції проти Медведчука та Козака – там ви ніколи не побачите повністю висвітлену позицію держави.

Так само порушення стандарту відокремлення факту від коментарів. Тобто дається емоційна оцінка ситуації в поєднанні з однобокістю.

Є також неформальні ознаки. По-перше, це наше експертне знання про те, кому належить цей канал, спостереження тривалості появи когось на цьому каналі. Ще одна важлива річ – справжність інформаційного приводу». 

На відеозв’язку Отар Довженко

«Загальне правило таке: якщо ми сумніваємося, що матеріал має ознаки замовності, ми не включаємо його в перелік матеріалів з ознаками замовності, бо розуміємо, що журналісти теж можуть робити певні помилки і порушувати стандарти з різних причин, а не тільки тому, що їм за це заплатили чи прийшов представник власника і сказав: "Зробіть саме такий сюжет з порушенням стандартів".

Знову ж таки, про стандарти говорять уже стільки років, на великих каналах проводилися тренінги, і уявити, що журналіст центрального каналу не знає, що в матеріалі про конфлікт треба подавати всі точки зору, або не знає, що не можна давати свою оцінку того, що відбувається, під виглядом об’єктивної характеристики, – ми так не думаємо. Коли журналісти говорять, що неможливо зробити матеріал без ознак замовності, ми їм пропонуємо подивитись на Суспільне, якому це вдається вже не перший рік», сказав Отар Довженко.

Джилліан МакКормак, директорка Internews в Україні, запитала, як NewsBoard може змінити медійний ландшафт України та за яким принципом ДМ відносить матеріали до тих, де є ознаки замовності.

Джилліан МакКормак, директорка Internews в Україні

«Ми дуже сподіваємось, що цей інструмент покращить ситуацію на українському медіаринку. Ми роками робимо моніторинги інформаційного контенту і розуміємо, що моніторинги, викладені в довгих текстах та в академічній манері, мають обмежену аудиторію — здебільшого це люди, які роблять новини, та певне коло дослідників, які цікавляться цим питанням. Будь-яка така оцифровка результатів моніторингів у більш інтерактивний, доступний формат розширює аудиторію.

Я вірю у громадський тиск, коли більше коло стейкхолдерів буде цікавитися цими питаннями, відстежувати, тим складніше нашим медіа, які підпадають під цей моніторинг, буде порушувати ті самі журналістські стандарти або розміщувати матеріали з ознаками замовності. До них будуть виникати запитання в суспільстві та від медіа. Тому ми дуже сподіваємось, що цей інструмент "піде в народ"», – відповіла Галина Петренко.

Детальніше про те, що таке NewsBoard та як ним користуватись, читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото: Максим Поліщук/«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY