detector.media
06.01.2022 08:31
Росія, Білорусь та ще низка країн введуть війська в Казахстан на тлі масових протестів
Росія, Білорусь та ще низка країн введуть війська в Казахстан на тлі масових протестів
Це називають миротворчими силами, які введуть «на обмежений в часі період з метою стабілізації та нормалізації обстановки у країні».

Прем'єр-міністр Вірменії та голова Ради колективної безпеки Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) Нікол Пашинян повідомив, що країни, як входять до цього об'єднання, введуть війська в Казахстан на тлі масових протестів, що тривають там з початку січня. Зокрема, йдеться про військових з Росії, Білорусі, Вірменії, Киргизстану та Таджикистану.

За заявою Пашиняна, загроза нацбезпеці Казахстану нібито викликана зовнішнім втручанням. 

«У зв'язку зі зверненням Президента Республіки Казахстан Касим-Жомарта Токаєва та через загрозу національній безпеці та суверенітету Республіки Казахстан, викликану, в тому числі, втручанням ззовні, Рада колективної безпеки ОДКБ відповідно до статті 4 Договору про колективну безпеку прийняла рішення направити колективні миротворчі сили ОДКБ до Республіки Казахстан на обмежений в часі період з метою стабілізації та нормалізації обстановки у цій країні», – йдеться в заяві.

У Казахстані з 2 січня тривають протести через підвищення вартості палива у два рази. Тисячі людей вийшли на мітинги, вимагаючи зокрема відставки керівництва держави. Президент 5 січня відправив уряд у відставку, але протести на цьому не зупинились, а навпаки посилилися, відбуваються сутички з правоохоронцями, влада заявляє про сотні затриманих та постраждалих.

У країні вимкнули інтернет, не працюють сайти великих ЗМІ. Протестувальники захопили та підпалили низку адміністративних будівель, зокрема представництво президента в місті Алмати.

У кількох регіонах оголошено надзвичайний стан. 5 січня в місті Алмати розпочалась антитерористична операція. 

Фото: Радио Азаттык

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY