detector.media
30.12.2021 09:57
Звільнені радники міністра фінансів заявили, що їх ввели в оману щодо зустрічі з нападником на «Схеми»
Звільнені радники міністра фінансів заявили, що їх ввели в оману щодо зустрічі з нападником на «Схеми»
Нібито їм не повідомили, що зустріч ініційована Ігорем Тельбізовим.

Андрій Гливка та Василь Горбаль заявили, що їх ввели в оману щодо участі в круглому столі з Ігорем Тельбізовим, обвинуваченим у нападі на журналістів «Схем» в «Укрексімбанку». Напередодні обох звільнили з посад радників міністра фінансів через участь у цьому заході.

Так у фейсбуці Василь Горбаль написав, що його «провів» Дмитро Раімов, а сам захід «залишив дивний та неприємний післясмак». У коментарях під дописом він згодився, що його підставили, та зазначив, що «купився на вивіску НСЖУ». Також Горбаль висловився щодо круглого столу, що це була «маніпулятивна спроба відбілити одного з учасників інциденту в «Укрексімбанку».

«Мені прикро, що дав ввести себе в оману щодо мети заходу Дмитру Раімову, що запросив мене. Хоча мій виступ і дисонував з загальним фотом дискусії, все решта залишиться на совісті організаторів і явно не покращить взаємну довіру. Те, що захід ініційований Тельбізовим не анонсувалось, а місце проведення «розслабило навіть мене з моїм досвідом»,цитує Горбаля «Радіо Свобода».

Андрій Гливка, якого також звільнили з посади радника, написав, що відвідав «круглий стіл на запрошення товариша», а темою, з його слів, мала бути комунікація банків з журналістами та суспільством. 

У коментарі «Детектору медіа» Гливка наголосив, що був присутній на заході не в якості представника Мінфіна, також він не знав, що на заході буде Тельбізов: «Це для мене стало сюрпризом».

29 грудня 2021 року Гливка та Горбаль відвідали захід «Укрексімбанк: медійні, репутаційні, політичні, економічні та соціальні наслідки найгучнішого скандалу 2021 року». Дискусія відбулась за сприяння НСЖУ.

В анонсі НСЖУ, який вже видалили зі сайту, Андрій Гливка був представлений як радник Мінфіну. У коментарі «Детектору медіа» Гливка повідомив, що був на заході як приватна особа, відвідав його на запрошення оганізаторів і не представляв Мінфін. За його словами, про це він заявив одразу на початку дискусії. 

Фігурант справи про напад на журналістів «Схем» Тельбізов під час заходу поспілкувався з журналістами та представниками громадськості та заявив, що планує створити «стипендіальну програму для журналістів-розслідувачів».

Представників «Схем» до дискусії не запрошували.

Нагадаємо, програма «Схеми: корупція в деталях» опублікувала розслідування під заголовком «Мецгер, "ДНР", SkyMall та $60 000 000».

Під час запису інтерв’ю для розслідування стався конфлікт між керівником «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером і його підлеглими з одного боку, знімальною групою «Схем» — з іншого. 

Після запитання про кредит структурам, пов'язаним із «ДНР», Мецгер наказав працівникам фінустанови забрати в журналістів камери та стерти матеріал.

Силу проти журналістів застосував, зокрема, директор департаменту банківської безпеки Ігорь Тельбізов. Знімальну групу близько години не випускали з приміщення, однак розмови з працівниками установи під час подій вдалося зафіксувати на аудіо. Пізніше журналісти опублікували відео нападу.

Наглядова рада «Укрексімбанку» через напад на журналістів звільнила Мецгера, а директор департаменту інформаційної політики Володимир Пікалов сам написав заяву про звільнення.  

11 жовтня Мецгеру та Пікалову обрали запобіжні заходи у вигляді нічного домашнього арешту на два місяці.

Також підозри були повідомлені Тельбізову та начальнику управління внутрішньої безпеки банку Олегу Осіпову. Спочатку підозрюваних відсторонили від роботи, проте 9 листопада поновили на своїх посадах.

12 листопада в мережі поширили відео, на якому співробітники банку оплесками зустрічають поновленого на посаді Тельбізова. Відео спричинило хвилю обурення серед журналістів та користувачів соцмереж, засудив поведінку співробітників банку і міністр фінансів Сергій Марченко. 12 листопада наглядова рада банку звільнила Тельбізова та Осіпова. 

Колаж: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY