detector.media
09.12.2021 10:03
Кількість ув'язнених журналістів у 2021 році перевищила торішній рекорд – CPJ
Кількість ув'язнених журналістів у 2021 році перевищила торішній рекорд – CPJ
Найбільше ув'язнених зафіксовано в Китаї, М'янмі та Єгипті.

Станом на 1 грудня у світі залишаються ув'язненими 293 журналісти. Такі дані наводить правозахисна організація «Комітет захисту журналістів» (CPJ).

Так, на першому місці за кількістю журналістів-в'язнів традиційно опинився Китай: тут за ґратами перебувають 50 осіб. Далі йдуть М'янма (26), Єгипет (25), В'єтнам (23) та Білорусь (19). Також у першій десятці опинились Туреччина, Еритрея, Саудівська Аравія, Росія та Іран.

«Уже шостий рік поспіль CPJ фіксує рекордну кількість ув'язнених журналістів у всьому світі. Ця цифра відображає дві пов'язані проблеми: уряди хочуть контролювати інформацію та керувати нею, і вони стають все нахабнішими у своїх зусиллях», – вважає виконавчий директор CPJ Джоел Саймон.

У Північній Америці на час збору даних не було жодного ув'язненого журналіста, але протягом року у США фіксували 56 затримань та арештів – переважно під час протестів.

Загалом CPJ не зараховує до ув'язнених тих, кого затримували, а потім відпускали.

Крім того, комітет нарахував протягом року 24 вбивства журналістів за професійну діяльність. Зокрема, в Індії з метою помсти вбили чотирьох медійників, ще одного – під час висвітлення протесту. У Мексиці через репортажі вбили трьох журналістів і ще шість убивств розслідуються.

Cтаном на 1 грудня 2020 року в світі було ув'язнено 274 журналіста.

«Репортери без кордонів» порахували, що протягом 2021 року в світі вбили 46 журналістів через їхню професійну діяльність. Це найнижчий показник за останні 19 років.

Фото: cpj.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY