detector.media
21.11.2021 13:32
Білоруські силовики опублікували «зізнання» затриманого протестувальника – і його герой став мемом (ВІДЕО)
Білоруські силовики опублікували «зізнання» затриманого протестувальника – і його герой став мемом (ВІДЕО)
В інтернеті звернули увагу на те, як чоловік аргументував свою участь у протестах. Він розвішував на деревах пакети з намальованим біло-червоно-білим прапором.

17 листопада білоруські силовики опублікували чергове «покаянне» відео, на якому затримані за участь у протестах «зізнаються» у власних правопорушеннях.

65-літній інженер Анатолій Шелкович отримав 15 діб арешту за те, що він «організував у підвалі свого дому виробництво протестної символіки», пише «Весна». Шелкович розповів, що він «брав нарізані шматки пакетів, фарбував червону лінію по центрі, ось і виходив біло-червоно-білий стяг». Свої вироби він закидав на дерева.  

Наступного дня в твіттері з’явився вирізаний з версії силовиків уривок «зізнання», в якому Шелкович пояснює свої дії тим, що завжди любив поєднання червоного та білого кольорів.

«Посидівши тут, я подумав, що не варто було того всього робити… Ну, мені завжди подобалося поєднання білого та червоного кольору, якщо так сказати. У мене дружина руденька – це біле з червоним. Я люблю помідори зі сметаною – це теж біле з червоним», – розповів він.

Син Шелковича розповів блогу «Отражение», що батько на відео не жартував, а відповідав цілком серйозно – історію про любов до поєднання червоного і білого він розповідає ось уже 25 років. Шелковича затримали у день його народження. 

В білоруському інтернеті ролик швидко набув популярності. Користувачі та користувачки солідаризувались із Шелковичем, писали в соцмережах йому та його родині, жартували «Живе помідор! Сметана вєчна!» та навіть постили фотографії з тематичною стравою: салат з помідорів та сметани. 

Зараз будзе смачна pic.twitter.com/6gn6t3ZHSj

— ???????????? Инжинер-экстрасенс (@vitali_by) November 18, 2021

Ролик порівнюють з іншим подібним мемом, коли восени 2020 року силовики оприлюднили ще одне відео із «зізнанням»: на ньому 23-річний Сергій Миронов розповідає, що страйкувати – це «хлопотное дельце». Фраза розлетілась.

А на питання голосу за кадром: «Що б ви порадили своїм співгромадянам? Є сенс виходити, щоб вас потім затримали?» – він відповів: «Я вважаю, що треба кидати курити, чим я і займусь найближчі 15 діб, а також бігати зранку, але не підтюпцем, а на всю потугу». Його заарештували на 15 діб.

В інтернеті висловлювались припущення, що хлопець «тролить» силовиків, але близькі Миронова розповідали, що хлопець завжди себе так поводить і навряд хотів з когось кепкувати на відео.

Нагадаємо, що в Білорусі до 5 років колонії засудили анархіста, блогера та журналіста Миколу Дєдка. Він розповідав про тортури під час затримання. 

Фото: скриншот з відео 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY