detector.media
12.11.2021 23:12
Нападників на журналістів «Схем» Тельбізова та Осіпова звільнили з «Укрексімбанку»
Нападників на журналістів «Схем» Тельбізова та Осіпова звільнили з «Укрексімбанку»
Члени Наглядової ради на засіданні дійшли висновку, що Тельбізов та Осіпов не спроможні виконувати свої обов’язки та не розуміють вимог Етичного кодексу.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці написала членкиня Наглядової ради «Укрексімбанку» Вікторія Страхова.

12 листопада Наглядова рада банку на позачерговому засіданні «вивчила обставини інциденту» 11 листопада, який «став предметом обурення громадськості».

Імовірно, йдеться про відео, на якому Тельбізову, який раніше заламував руки журналісту «Схем», аплодують співробітники банку в момент його повернення в банк та поновлення на посаді.

Під час засідання учасники та учасниці констатували, що Тельбізов та Осіпов «не здатні належним чином виконувати свої обов’язки» через нерозуміння вимог та положень кодексу етики та корпоративних цінностей банку.

Члени та членкині Наглядової ради дійшли висновку, що подальше перебування Тельбізова та Осіпова на посадах створює істотні операційні, комплаєнс та репутаційні ризики для банку.

«Правління АТ «Укрексімбанк» на своєму позачерговому засіданні, розглянувши рекомендацію Наглядової ради, прийняло одноголосне рішення негайно звільнити Тельбізова І.Г. з посади керівника Департаменту банківської безпеки Банку та Осіпова О.Л з посади начальника управління внутрішньої безпеки на підставі п. 2) ч. 1 ст. 40 КЗпП України, а саме на підставі виявленої невідповідності працівника займаній посаді та виконуваній роботі», – написала вона.

Також про це йдеться на сторінці банку у фейсбуці.

Голова Наглядової ради банку Оляна Гордієнко написала, що повернення Тельбізова та Осіпова до виконання своїх обов’язків не було справедливим. Але законодавець «апріорі не може врахувати всіх сценаріїв реального життя», тому для декого ця «обʼєктивна "недосконалість" приписів закону – зручний спосіб маніпуляцій». 

«Перешкоджання законній діяльності журналістів – це червона лінія, за якою безапеляційно повинна наступати не тільки юридична, але і морально-етична відповідальність», – пише Гордієнко. 

Вона написала, що Наглядова рада зробить все можливе, щоб «люди, які своїми діями нанесли безпрецедентну шкоду репутації банку, не могли продовжувати робити це далі».

Міністр фінансів Сергій Марченко, який раніше засудив відео з оплесками, подякував Гордієнко за оперативність та позицію щодо звільнення раніше поновлених Тельбізова та Осіпова. 

Нагадаємо, що 9 листопада «Укрексімбанк» поновив на посадах відсторонених Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки банку Олега Осіпова.

Тельбізов та Осіпов є обвинуваченими у кримінальному провадженні, відкритому за зверненням журналістів. Ці посадовці банку за наказом голови правління фінустанови Євгена Мецгера 4 жовтня застосували силу проти журналістів програми «Схеми» у його робочому кабінеті.

Дії Тельбізова та Осіпова слідство кваліфікувало за двома кримінальними статтями: 171 («Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища») та 126 («Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень»).

Досудове розслідування кримінального провадження вже завершене, справа скерована до суду, підготовче засідання призначене на 29 листопада 2021 року.

Наглядова рада «Укрексімбанку» через напад на журналістів звільнила голову правління фінустанови Євгена Мецгера, а директор департаменту інформаційної політики Володимир Пікалов сам написав заяву про звільнення.

Прокуратура кваліфікувала дії Мецгера та Пікалова за статтею 171 Кримінального кодексу. 11 жовтня Мецгеру та Пікалову обрали запобіжні заходи у вигляді нічного домашнього арешту на два місяці.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY