detector.media
12.11.2021 20:54
Білоруський КДБ визнав інформагенство «БелаПАН» «екстремістським формуванням» заднім числом
Білоруський КДБ визнав інформагенство «БелаПАН» «екстремістським формуванням» заднім числом
Це вдруге спецслужба, а не МВС, поповнює список «екстремістів».

КДБ визнав інформаційне агентство «БелаПАН» «екстремістським формуванням». Його внесли до списку, опублікованому на сайті МВС Білорусі.

Увагу на це звернуло видання blizko.by. Хоча рішення КДБ начебто датоване 1 листопада, до списку ЗМІ внесли значно пізніше: опівдні 8 листопада його там ще не було, пише білоруська «Медіазона».

«БелаПАН» разом із телеканалом «Белсат» став одним із двох медіа, визнаних у Білорусі «екстремістськими формуваннями». Рішення про внесення до списку агентства «БелаПАН» ухвалював КДБ, а не МВС. Це другий випадок, коли спецслужба поповнює список, а не МВС. 

Проти співробітників інформагентства у Білорусі порушено кілька кримінальних справ.

Нагадаємо, що зранку 18 серпня силовики прийшли з обшуками до працівників «БелаПАН», про що повідомили журналістка Ірина Турчина, редактор інтернет-газети «БелаПАН» Naviny.by Олександр Зайцев і бухгалтер компанії Катерина Боєва. Сайт Naviny.by наразі продовжує працювати.

Обшук також відбувся у директорки «БелаПАН» Ірини Лєвшиної, після чого її повезли на обшук офісу, а потім мають відвезти на допит.

Журналіста «БелаПАН» Захара Щербакова після обшуку вже відвезли на допит.

У заступника головного редактора «БелаПАН» Олександра Зайцева під час обшуку вилучили техніку (мобільний телефон, жорсткий диск комп'ютера, старий планшет), а також редакційне посвідчення і кілька візиток. Він не затриманий, але процесуальний статус йому не пояснили.

За словами Зайцева, обшук тривав приблизно годину в рамках справи про організацію дій, що «грубо порушують громадський порядок» (ст. 342 КК).

За непідтвердженою інформацією, у колишнього директора «БелаПАН» Дмитра Новожилова відбувся обшук, він на допиті. У січні 2021-го Новожилов звільнився з компанії за власним бажанням.

Журналістку «БелаПАН» Ірину Турчину відпустили після допиту. Повідомляється, що у неї забрали телефон.

27 серпня стало відомо, що на них завелу справу щодо ухилення від сплати податків на суму близько $40 тис.

Раніше білоруські силовики провели обшук за місцем проживання журналіста-фрілансера та активіста Олександра Вялітчанки.

У Білорусі за рік після президентських виборів затримали майже 500 журналістів.

Фото: з вільних джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY