detector.media
09.11.2021 21:02
Польській журналістці «Аль-Джазіри» заборонили в’їзд в Узбекистан
Польській журналістці «Аль-Джазіри» заборонили в’їзд в Узбекистан
Узбецькі прикордонники відмовили їй у в'їзді до країни 7 листопада. Протягом всього цього часу вона перебувала на холоді, без їжі та місця для сну.

Влада Узбекистану заборонила в'їзд у країну польській журналістці «Аль-Джазіри» Агнешці Пікуліцькій-Вільшевській. Останні три роки вона жила та працювала в Ташкенті. Про це пише радіо «Озодлік».

За словами журналістки, узбецькі прикордонники відмовили їй у в'їзді до країни 7 листопада, коли вона поверталася з Казахстану до Узбекистану. А у Казахстан вона їхала, щоб виконати вимогу щомісяця виїжджати з узбецької території, де вона може перебувати без візи протягом 30 днів.

Вона розповіла, що причини заборони наразі невідомі. Узбецька сторона пропонує їй поїхати до аеропорту Ташкента і звідти вилетіти до Туреччини. Але коли це буде можливо, також невідомо.

Журналістка також написала у твіттері, що протягом всього цього часу вона перебувала на холоді, без їжі та місця для сну.

У лютому 2021 року Пікуліцька звинуватила співробітника МЗС Узбекистану у домаганнях, а міністерство – у відмові видати їй акредитацію. Пізніше МЗС звільнило звинуваченого у домаганнях співробітника, вибачилося перед журналісткою та акредитувало її.

«Він продовжував надсилати мені повідомлення, які я не хотіла отримувати, тому через кілька днів я ввічливо пояснила, що мене не цікавлять жодні контакти, окрім роботи. Його реакція була: "Чому? У тебе є хлопець?". Я намагалася бути ввічливою, тому що місяцями чекала на акредитацію», – написала вона у твіттері.

Однак на початку квітня МВС Узбекистану звинуватило Агнешку Пікуліцьку в «дискредитації правоохоронних органів» та поширенні фейкової інформації через твіти про облави на гомосексуалів.

Darling, I know this for a fact. My friends are being questioned by the security services about gay people. They didn’t called me for questioning just because I’m a foreigner. Believe me, it’s a witch hunt

— Agnieszka Pikulicka (@Aga_Pik) March 29, 2021

Тоді ж вона розповідала, що силовики допитували її друзів та партнера. 31 березня вона опублікувала скриншот із погрозами, що надійшли їй через те, що вона написала про побиття блогера Міразіза Базарова.

Threats started coming my way too. Very sorry to see that the official government policy these days is to empower people like Mr Ilhom Abdullaev. Once these people get out of control, it will be your fault. And your responsibility #Uzbekistan pic.twitter.com/itaGsHSbuw

— Agnieszka Pikulicka (@Aga_Pik) March 31, 2021

У червні МЗС Узбекистану відмовило їй у продовженні акредитації через те, що вона «принижувала честь і гідність громадян, розпалювала міжнаціональну та релігійну ворожнечу та втручалася у внутрішні справи країни».

Тоді Пікуліцька назвала дії МЗС спробою змусити її мовчати та «знаком того, що в країні мало, що змінилося». Але попри це, стверджувала вона, чиновники не завадять їй говорити про несправедливість та порушення прав людини в Узбекистані.

Нагадаємо, що засновники/ці казахстанського суспільно-політичного інтернет-видання HOLA News Алішер Кайдаров, Аділет Турсинбек й редакторка Заріна Ахматова залишили проєкт, оскільки «поступилися основним принципом» й видалили новину, через яку їхній сайт, імовірно, заблокували на 10 днів. Відповідальності за блокування ніхто так і не взяв. 

Фото: фейсбук Пікуліцької

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY