detector.media
09.11.2021 09:59
В Україні жодну людину чи інтернет-магазин не оштрафували за порушення мовного закону – Кремінь
В Україні жодну людину чи інтернет-магазин не оштрафували за порушення мовного закону – Кремінь
Штрафувати можуть за системні порушення, які зафіксовано відповідними скаргами та актами.

В Україні жодну людину чи інтернет-магазин не оштрафували за порушення мовного закону. Про це повідомив в інтерв'ю виданню «Сьогодні» уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

«Станом на сьогодні жодного штрафу не накладено саме тому, що ми проводимо надзвичайно конструктивну роботу з людьми, які припустилися похибок. Це стосується сфери обслуговування, власників інтернет-магазинів, представників органів поліції, вчителів, лікарів, депутатів місцевих рад, які визнають, що порушення були, але на майбутнє обіцяють бути максимально толерантними і з повагою ставитися як до закону, так і до його виконання», – зазначив мовний омбудсмен.

Він додав, що штрафи можуть накладатися в разі свідомих системних порушень.

«Для того, щоб оформити скаргу, її треба зафіксувати чи письмово, чи в аудіо-, чи у відеоспосіб. Законом визначено, що ми можемо складати акти про порушення. А у випадках, коли таких порушень протягом року буде кілька і вони матимуть системний характер, ми зможемо накладати штраф (за законом це 5100-6800 грн – ред.). З 16 липня 2022 року такі штрафи можуть бути накладені на кожного громадянина, хто свідомо системно порушує мовне законодавство», – сказав Тарас Кремінь.

Раніше мовний омбудсмен заявив, що дві третини серіалів на українських каналах показують російською мовою.

Також Тарас Кремінь звернувся до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо порушення українськими телеканалами обов'язкової частки державної мови у вечірньому прайм-таймі. За його словами, протягом тижня (з 17 по 23 травня) «1+1», «Інтер» та «Україна» порушили закон щодо мовних квот. Телеканал «Україна» заперечив інформацію про нібито недотримання норм, відповівши Кременю, що частка української мови в ефірі відповідає обов'язковим вимогам. Телеканал «1+1» теж відкинув звинувачення Кременя та закликав його спростувати свою заяву.

Фото: voicecrimea.com.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY