detector.media
05.11.2021 15:55
Зеленський підписав закон про олігархів
Зеленський підписав закон про олігархів
Закон набуде чинності через шість місяців після того, як його підписав президент.

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою закон про олігархів.  

«В усіх успішних країнах Європи немає такої гілки влади, як олігархи. Держави там працюють в інтересах своїх громадян, а не купки найбагатших. Саме за такі зміни для України проголосували наші громадяни у 2019 році»,цитує Зеленського пресслужба президента.

Зеленський заявив, що «ухваленню антиолігархічного закону чинили спротив десятки впливових осіб, які залежать від олігархів».

«Спротив був. Далі буде ще більше спротиву від тих, хто заробив мільярди на державі. Але іншого варіанту, крім демонтажу олігархічної системи, бути не може. Без цього просто неможливо перемогти бідність в Україні та повноцінно приєднатися до європейської спільноти», – зазначив Зеленський.

В ОП запевняють, що закон «дає великому бізнесу достатній час для адаптації та відмови від практик старої олігархічної системи».

Після підписання документ спрямовано для офіційного опублікування, повноцінно закон запрацює через шість місяців. 

Читайте також: 

Після набуття чинності закону олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації об'єктів великої приватизації.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше, ніж трьом критеріям, які визначені цим законопроєктом.

Закон розкритикувала опозиція та колишній спікер Дмитро Разумков, який виступав проти наділення РНБО правом визначати громадянина олігархом. У вересні Разумков відправив законопроєкт на розгляд Венеціанської комісії. Її висновок має надійти у грудні цього року.

Пізніше стало відомо, що законопроєкт про олігархів був ухвалений із поправками, які суперечать одна одній. Зокрема, одна з ухвалених правок покладає функцію визнання людини олігархом на РНБО, інша, запропонована спікером Разумковим, – на НАЗК. 

3 листопада Верховна Рада проголосувала за усунення неточностей в ухваленому законі про олігархів. Голосування відбулось відповідно до статті 131 регламенту без переголосування всього закону. Відповідно, Рада усунула останню перешкоду для підписання закону спікером та президентом.

Фото: пресслужба президента України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY