detector.media
07.10.2021 20:12
Британський політик та ексжурналіст, який був ув’язнений за корупцію, отримував гонорар за пропагандистську книжку про Назарбаєва – The Guardian
Британський політик та ексжурналіст, який був ув’язнений за корупцію, отримував гонорар за пропагандистську книжку про Назарбаєва – The Guardian
В книжці він вихваляє Назарбаєва як успішного лідера Казахстану.

Британський політик Джонатан Айткен отримав гонорар в близько $226 тисяч за книжку 2009 року про експрезидента Казахстану Нурсултана Назарбаєва під назвою «Назарбаєв та створення Казахстану: від комунізму до капіталізму». Про це пише The Guardian, посилаючись на архіви Pandora Papers.

У ній він вихваляв Назарбаєва за те, що той відмовився від ядерної зброї й збудував успішну економіку. The Guardian раніше писала, що книжка – «прекрасно оформлений обман і навіть заслуговує на те, щоб вважатися однією з кращих агіографій в світі».

За версією розслідувачів, Айткен отримав гонорар за першу книжку від піар-фірми WorldPR, яка перебуває в Гонконзі, але зареєстрована в Панамі. Стверджується, що фінансами піар-фірми керує офшорна компанія на Віргінських Островах. Відомо, що WorldPR співпрацювала з урядом Казахстану. 

Також клієнтами піар-фірми були чилійський диктатор Августо Піночет й влада Азербайджану. Також фірма планувала секретні операції, кібератаки й маніпуляції зі ЗМІ проти казахського опозиціонера Мухтара Аблязова. 

Джонатан Айткен

За документами з архіву, піар-фірма WorldPR придбала у видавництва 3 тис. екземплярів книжки Айткена за $40 тисяч. В книжкових було розпродано лише 466 екземплярів. Також компанія заплатила московському видавництву за переклад другої книжки Айткена про Назарбаєва. Ще WorldPR оплачувала проживання Айткена в готелях й презентацію книжки Бібліотеці Конгресу. 

Айткен народився 1942 року й починав журналістську кар’єру, але згодом перейшов у політику. З 1974 по 1992 рік був членом британського парламенту, з 1992 по 1994 рік – міністром оборонних закупівель. Близько року займав пост віцеміністра фінансів. 

Айткен пішов з політики після того, як в 1996 році газета The Guardian написала, як британський політик зупинився в найдорожчому готелі, рахунок за який сплатив син короля Саудівської Аравії. Айткен подавав до суду через публікацію, пред'явивши в суді неправдиві докази. За це його засудили до 7 місяців в'язниці.

Нагадаємо, що OCCRP Казахстан (Проект з розслідування корупції та організованої злочинності) знайшов $30 млн в офшорах художньої керівниці танцювальних інститутів Асель Курманбаєвої. Її вважають неофіційною третьою дружиною Назарбаєва. 

Фото: Guardian Design

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY