detector.media
30.09.2021 18:48
В Білорусі затримали понад пів сотні людей за коментарі про нещодавню перестрілку з КДБ (ОНОВЛЕНО)
В Білорусі затримали понад пів сотні людей за коментарі про нещодавню перестрілку з КДБ (ОНОВЛЕНО)
Силовики приходили в домівки до затриманих, проводили обшук та забирали у відділок.

За оновленою інформацією, 29-30 вересня в Білорусі затримали близько 50 людей. Проти багатьох із них відкрили кримінальні справи за статтями «образа представника влади» та «розпалювання соціальної ворожнечі». Про це пише заборонений у Білорусі правозахисний центр «Вясна».

Найімовірніше, затримання стосуються коментарів, залишених у соцмережах, які стосуються смерті співробітника КДБ у нещодавній перестрілці в Мінську. 

До однієї громадянки силовики прийшли в повному спорядженні: зброя, шоломи, бронежилети й щити.

Родичі затриманих розповідають, що силовики вриваються в помешканнях, затримують, ламають та розкидають речі. 

Не факт, що до всіх приходять саме через коментарі. 29 вересня зник бард Анатолій Кудласевіч. Його дружина, повернувшись додому, застала порожню й розгромлену квартиру — фото на головній. Згодом Кудласевіч знайшовся, його затримали, оштрафували на майже $1200 та відпустили. Про це пише «Наша Ніва». 

Він розповідав, що силовики розбили його гітару, оскільки на ній була бчб-символіка. І що вони його переконували, що у своїх опозиційних поглядах він не правий. І запропонували записати ролик для державної пропаганди. 

Нагадаємо, що 28 вересня спецслужбісти прийшли з обшуком до 32-річного співробітника ІТ-компанії EPAM Андрія Зельцера. Між ним та співробітниками КДБ сталась перестрілка, в результаті якої помер один спецслужбіст та сам стрілок.

Силовики прийшли до нього, оскільки «відпрацьовували адреси, за якими могли проживати особи, причетні до терористичної діяльності».

Фото: «Вясна»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY