detector.media
28.09.2021 20:52
ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити «Новій газеті» €15 тисяч за претензії десятирічної давнини
ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити «Новій газеті» €15 тисяч за претензії десятирічної давнини
Близько 10 років тому видання опублікувало матеріал про бізнес-лобіювання державного діяча. Тоді російський суд вирішив, що «Нова газета» має сплатити штраф та написати спростування.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав владу Росії виплатити понад €15 тисяч російському виданню «Нова газета» та її журналістам за необґрунтовані претензії до статей 2010 про партійну програму «Єдиної Росії» «Чиста вода». Про це пише саме видання.

У травні 2010 року винахідник Віктор Петрик подав на «Нову газету» в суд через статтю «На чисту воду», в якій йшлося про партійну програму «Єдиної Росії» «Чиста вода» – та про фільтри для води. 

Фільтри для води, які за іменем винахідника назвали «фільтри Петрика», викликали критику з боку експертної спільноти. Журналісти видання стверджували, що тодішній спікер Держдуми Гризлов просував інтереси виробника фільтрів у своїх інтересах через адміністративний ресурс.

Тоді російський суд зобов’язав газету виплатити винахіднику компенсацію розміром близько €2300. Однак журналісти видання пішли захищатися далі й дійшли до ЄСПЛ.

ЄСПЛ постановив, що російські суди порушили статтю 10 Конвенції про права людини щодо свободи вираження поглядів.

Відтак Європейський суд присудив виданню €10,5 тисячі, а також по €2,5 тисячі авторам матеріалу.

Нагадаємо, що у неділю 19 вересня під час російських виборів до Держдуми та у місцеві законодавчі органи на видання здійснили кілька хвиль DDoS-атак.

Фото: «Нова газета»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY