detector.media
27.09.2021 09:51
За ініційований Зеленським форум «Україна 30» отримала гроші компанія дружини Кирила Тимошенка – «Бабель»
За ініційований Зеленським форум «Україна 30» отримала гроші компанія дружини Кирила Тимошенка – «Бабель»
При цьому фінансування форуму забезпечив, серед інших, Рінат Ахметов – хоча публічно президент виступає проти олігархів.

Організатором форуму «Україна 30», ініційованого президентом Володимиром Зеленським, стала приватна компанія Goodmedia – до весни 2020 року нею керував заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, зараз компанію очолює його дружина Альона. Про це йдеться в матеріалі «Бабеля». Видання зазначає, що Goodmedia стала організатором без конкурсу та отримала мільйони гривень за свої послуги.

Всеукраїнський форум «Україна 30» тривав з лютого по серпень 2021 року і складався з тематичних підфорумів — «Україна 30. Платіжка», «Україна 30. Екологія» тощо. У форумі брали участь політики (президент, міністри, керівник Офісу президента), представники бізнесу та очільники держпідприємств.

На офіційному сайті форуму немає даних про те, хто є його організатором, лише зазначено, що ініціатор форуму — президент, і вказані контактний номер телефону й електронна пошта. За цим телефоном інформацію про організаторів «Бабелю» надати відмовилися і запропонували написати запит, на який не відповіли.

Про те, що «Україну 30» проводить компанія Goodmedia, журналістам на умовах анонімності розповіли кілька джерел, опосередковано повʼязаних із форумом. Цю інформацію підтверджують документи, які в березні 2021 року Goodmedia подала для участі в тендері на організацію Інвестиційного форуму Києва. Щоб довести профільну експертизу, у тендерних документах Goodmedia назвала себе «одним з основних організаторів» форуму «Україна 30».

Виданню вдалось також з'ясувати, що для деяких спікерів і компаній участь у форумі була платною, наприклад для ДТЕК ВДЕ, яка входить в енергохолдинг олігарха Ріната Ахметова ДТЕК. За інформацією «Бабеля», Goodmedia отримала від компаній Ахметова 3,5 млн грн за участь у форумах «Україна 30. Платіжка» та «Україна 30. Екологія». У ДТЕК підтвердили, що платили за участь, однак суму не уточнили. Публічно про партнерство із великими компаніями на майданчиках форуму не повідомляється і спонсори не розголошуються.

За даними «Бабеля», за участь у форумі «Епіцентр» заплатив 500 тис. грн, агрохолдинг «Кернел» — 750 тис. грн тощо. Офіційно ці цифри бізнес не коментує. Крім того, за даними джерел, за участь у форумі платили й неурядові організації, які при цьому перераховували гроші не Goodmedia, а на рахунки дрібних ФОПів. 

На прохання журналістів пояснити, як компанія дружини заступника голови Офісу президента стала організатором президентського форуму, у Goodmedia заявили, що конфлікту інтересів немає: форум недержавний, а в керівництві компанії держслужбовців немає.

Кирило Тимошенко також заявив, що він нібито давно відійшов від справ компанії і що Goodmedia не займається державними проєктами за бюджетні гроші. Хоча ще в березні 2021 року компанія хотіла стати організатором Інвестиційного форуму Києва, який проводили за бюджетні гроші, але не виграла тендер.

Співрозмовник видання в антикорупційних органах зазначив, що юридично довести конфлікт інтересів у діях заступника голови ОП можна, якщо виявиться, що Goodmedia стала учасником форуму за його прямим розпорядженням, в ідеалі — письмовим. Але знайти такий документ, скоріш за все, неможливо. Також юридично неможливо довести, чи платили великі компанії за «Україну 30» з огляду на бізнес-інтереси або під тиском влади. 

Продакшн Goodmedia, який заснував Кирило Тимошенко, знімав інавгурацію як Петра Порошенка, так і Володимира Зеленського. На думку Тимошенка, друга інавгурація була більш вдалою. Водночас Goodmedia транслювала форум команди Петра Порошенка «Відкритий діалог» у Палаці спорту в 2019 році, коли Кирило Тимошенко вже працював у штабі Володимира Зеленського.

Goodmedia працювала з Анатолієм Гриценком (передвиборчі ролики), Юрієм Луценком (ролики й привітання), Володимиром Гройсманим (відеореклама про досягнення уряду й привітання), Міністерством інформаційної політики (ролики), Ігорем Коненком (фільм «Пʼять днів з Ігорем Кононенком»), Аграрною партією, партією УКРОП (з'їзд) тощо. Серед відомих робіт Кирила Тимошенка – відеоролик Володимира Зеленського на стадіоні з викликом Петра Порошенка на дебати.

Фото: epravda.com.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY