detector.media
24.09.2021 13:11
Комітет з питань свободи слова занепокоєний відсутністю ротації членів Нацради, обраних за квотою парламенту
Комітет з питань свободи слова занепокоєний відсутністю ротації членів Нацради, обраних за квотою парламенту
Голова комітету Нестор Шуфрич ініціював з цього приводу звернення до спікера парламенту.

Парламентський комітет з питань свободи слова висловив занепокоєння ситуацією з відсутності ротації членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. І з цього приводу вирішив звернутися до спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова. Таке рішення комітет прийняв на своєму засіданні 22 вересня.

«Пропоную звернутися до Разумкова щодо того, що Верховна Рада не призначає членів Нацради за своєю квотою уже декілька років», - сказав голова комітету Нестор Шуфрич. І звернув увагу на ситуацію, коли упродовж двох років не відбувається оновлення парламентської четвірки. Адже Ольга Герасим’юк, Олександр Ільяшенко та Олег Черниш залишаються членами Нацради, хоча термін їхніх повноважень завершився ще у 2019 році.

Нагадаємо, із серпня 2016 року була вакантною одна посада члена Нацради, після того, як звільнилася за власним бажанням Катерина Котенко. Профільний парламентський комітет двічі оголошував конкурс на членство в Нацраді у 2016 році, але так і не підбив підсумків тих конкурсів. Новий конкурс комітет оголосив 4 липня 2018 року, на вакансію члена Нацради претендували 12 кандидатів. Верховній Раді знадобився майже рік, щоб підбити його підсумки.

30 травня 2019 року Верховна Рада призначила членом Нацради Максима Онопрієнка – висунутого «Всеукраїнською асоціацією мовлення громад» генерального директора запорізької телерадіокомпанії TV5, що належить олігарху Рінату Ахметову. 

4 липня 2019 року завершився п’ятирічний строк повноважень інших трьох членів Нацради з парламентської четвірки: Ольги Герасим’юк, Олександра Ільяшенка та Олега Черниша. 31 жовтня 2019 року Верховна Рада проголосувала за їх звільнення, але вони продовжують виконувати обов'язки до моменту призначення нових членів. Заради такої можливості парламент відкоригував закон, змінивши процедуру ротації членів Нацради. У листопаді профільний парламентський комітет розпочав конкурс на три вакантні місця членів Нацради. Однак він не завершився.

Фото: Комітет Верховної Ради з питань свободи слова 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY