detector.media
24.09.2021 12:48
Комітет Шуфрича просить Нацраду переглянули рішення щодо анулювання ліцензії каналу «Наш»
Комітет Шуфрича просить Нацраду переглянули рішення щодо анулювання ліцензії каналу «Наш»
Представники каналу казали, що «Наш» має проукраїнську позицію.

Парламентський комітет з питань свободи слова вирішив звернутися до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення з проханнями переглянути рішення – звернутися до суду щодо анулювання ліцензії каналу «Наш». Таке рішення комітет прийняв на своєму засіданні 22 вересня.

Голова комітету Нестор Шуфрич зазначив, що вважає рішення регулятора не справедливим з огляду на те, що під час ефіру від 4 травня (під час розгляду порушень цього ефіру Нацрада прийняла рішення звернутись до суду щодо анулювання ліцензії каналу «Наш») ведуча закликала гостя студії Петра Симоненка до толерантності. Також він звертає увагу на те, що за його інформацією, правоохоронні органи не порушили справу проти Петра Симоненка або інших спікерів, вислови яких стали приводом до санкцій Нацради.

«Нацрада є безумовно незалежним органом. Але ми є на сьогодні представниками Верховної ради України не лише з законодавчими повноваженнями, а й з повноваженнями контролю», – сказав він і додав: «Ми маємо звернутись коректно, не тиснучи на Нацраду, щодо перегляду цього питання. Я вважаю, що у рішенні звернутись до суду вони вийшли за межі своєї компетенції, бо у статті чітко вказано, що можна карати, якщо журналіст не реагував. Регулятор перевищив свої повноваження».

Представники каналу під час розгляду питання у комітеті називали дії Нацради «систематичним тиском», казали, що в прямому ефірі не можливо передбачити, що скажуть гості, що ведучі завжди роблять зауваження гостям, і що канал має  проукраїнську позицію: «Ми не можемо передбачити те, що скажуть гості, але якщо таке стається ми робимо зауваження. Тому вважаємо це рішення політично вмотивованим»

Представники регулятора на засідання комітету не прийшли. Нестор Шуфрич сказав, що питання переносилось на два тижні саме для того, щоб надати членам Нацради прийти на засідання.

Нагадаємо, 19 серпня вирішила звернутись до суду з позовом про анулювання ліцензії ТОВ «Наш 365» (канал «Наш») через те, що компанія не усунула порушення, за які вже отримала штрафні санкції.

Під час засідання розглядались результати перевірки каналу через ефір 4 травня 2021 року, де гостем студії був політик Петро Симоненко, він висловлювався про Православну церкву України.

Нагадаємо, на думку регулятора,  його слова «мають ознаки розпалювання релігійної і національної ворожнечі та ненависті». Він говорив про те, що ПЦУ «розколює православ’я», функціонує «для того, чтобы расколоть украинское общество, подчинить часть тех, кто обслуживает нынешний режим», з метою «подчинить духовную сферу тем, кто обслуживает сегодня и формирует режим профашистского толку в Украине», «пытается захватывать те же самые храмы и расколоть приходы».

Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив проваження у справі за рішеннями Нацради від 19 серпня, яким регулятор визнав, що канал порушив закон «Про телебачення і радіомовлення», наявність розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті у висловлюваннях, які були поширені в ефірі, та неусунення попередніх порушень.

Також Нацрада 2 вересня вирішила звернутись з позовом про анулювання ліцензії каналу удруге  з огляду на неусунення порушень після застосування попередніх санкцій. Нещодавно суд відкрив провадження ще й у цій справі.

Фото: канал «Наш»/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY