detector.media
14.09.2021 13:28
Медійні та правозахисні організації підписали Меморандум з Офісом Генерального прокурора
Медійні та правозахисні організації підписали Меморандум з Офісом Генерального прокурора
Мета меморандуму – ефективна і прозора боротьба з безкарністю за напади на журналістів.

14 вересня 2021 року підписано Меморандум між медійними та правозахисними організаціями та Офісом Генерального прокурора. Сторони домовилися створити постійну робочу групу.

Меморандум підписали від ОГП генеральний прокурор Ірина Венедіктова, від громадських організацій: Оксана Романюк (ІМІ), Ольга Скрипник («Кримська правозахисна група»), Людмила Панкратова (ІРРП), Олександр Бурмагін («Платформа прав людини»), Галина Петренко («Детектор медіа»), Тетяна Печончик («Центр інформації про права людини»).

Мета документа – вдосконалення способів захисту прав журналістів від протиправних посягань; підвищення ефективності нагляду за додержанням вимог законодавства під час здійснення досудового розслідування, а також підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені проти журналістської діяльності. Документ передбачає забезпечення відкритості, прозорості та незалежності діяльності органів прокуратури, висвітлення їхньої діяльності в конкретних кримінальних провадженнях і досягнень, зокрема з питань притягнення до відповідальності осіб, винних у вчиненні кримінальних правопорушень проти журналістської діяльності.

Сторони домовилися взаємодіяти в підготовці пропозицій з удосконалення законодавства з питань, які належать до компетенції ОГП; брати участь у громадських обговореннях проєктів нормативно-правових актів, які становлять взаємний інтерес; сприяти моніторингу порушень законних прав та інтересів журналістів від протиправних посягань і розроблення механізму якнайшвидшого отримання даних про переслідування та перешкоджання їхній професійній діяльності тощо.

За словами виконавчої директорки ІМІ Оксани Романюк, мета цього меморандуму – ефективна і прозора боротьба з безкарністю за напади на журналістів. «Це важливий крок у рамках розроблення системного механізму для захисту журналістської діяльності та швидкого реагування на факти порушень свободи слова. Ми ще в червні передали Офісу Генерального прокурора інформацію про майже 100 випадків порушень прав журналістів. За даними ОГП, уже зроблено 32 повідомлення про підозру, за 25 випадками порушень обвинувальні акти скеровано до суду. Це більше, ніж за весь минулий рік, коли до суду було скеровано лише 16 обвинувальних актів. У нас попереду ще багато роботи, є питання до роботи слідства, непрості справи і так далі. Будемо працювати з колегами в рамках постійно діючої робочої групи з ОГП», – написала Оксана Романюк у фейсбуку.

Олександр Бурмагін («Платформа прав людини»), Галина Петренко («Детектор медіа»)

Керівниця медійних проєктів Галина Смірнова, керівник Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов

Тетяна Печончик («Центр інформації про права людини»), Ольга Скрипник («Кримська правозахисна група»)

Генеральна прокурорка Ірина Венедиктова

Нагадаємо, 25 травня 2021 року відбулася зустріч генеральної прокурорки Ірини Венедиктової із представниками неурядових організацій та ЗМІ. Як повідомили в Офісі генпрокурора, зустріч присвятили боротьбі з кримінальними злочинами проти журналістів, а також розслідуванню фактів перешкоджання професійній журналістській діяльності в Україні.

Фото: «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY