detector.media
05.09.2021 13:22
Ми бачимо деякі перетини між Шишовим та агентом ФСБ, який працює в Україні – Христо Грозєв (ВІДЕО)
Ми бачимо деякі перетини між Шишовим та агентом ФСБ, який працює в Україні – Христо Грозєв (ВІДЕО)
Але цього не достатньо, щоб з впевненістю говорити, що смерть Шишова – це вбивство.

Журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв на MezhyhiryaFest 2021 розповів про паралелі між смертю білоруса Віталія Шишова, ексголови «Білоруського дому в Україні», якого знайшли повішеним після зникнення, та іншою смертю у Білорусі.

Відео його виступу опублікувало «Єврорадіо».

«Ми бачимо паралель між цією смертю і принаймні ще однією смертю в Білорусі. І ще ми бачимо деякі перетинання, хоча і не у великій кількості, між Шишовим та агентом ФСБ, який працює тут [в Україні], але поки цього недостатньо, щоб довести версію, що це вбивство», – сказав він. 

Нагадаємо, що 3 серпня 2021 року правоохоронці в одному з парків Києва знайшли повішеним голову ГО «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова. Напередодні Шишов вийшов на пробіжку біля свого будинку, де жив разом з цивільною дружиною, та зник.

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Основні версії, які розглядаються правоохоронцями, – самогубство і вбивство з імітуванням самогубства.

В Україні Шишов надавав допомогу білорусам, які тікали сюди з Білорусі, займався організацією акцій проти режиму Лукашенка. Також активіст намагався просувати ініціативи, які мали на меті сформувати білоруську діаспору в Україні та займався верифікацією білорусів, які в'їжджали на територію України.

Дівчина Шишова не вірить у версію самогубства активіста, а колеги та друзі підозрюють, що активіста вбили білоруські спецслужби.

Що відомо про голову «Білоруського дому» Віталія Шишова – у матеріалі «Детектора медіа».

Також Христо Грозєв розповів, що незабаром вони випустять три продукти. Останній фільм тематично перетинається з розслідуванням, яке робитиме СNN, тому Bellingcat вирішили трохи перенести прем’єру свого. Але текстова розшифровка розслідування щодо «вагнерівців» вийде протягом найближчого місяця.

Фото: Віталій Шишов / фото з вільних джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY