detector.media
28.08.2021 16:07
Американсько-австралійська журналістка розповіла, як таліби провели її до узбецького кордону із захопленого міста (ФОТО)
Американсько-австралійська журналістка розповіла, як таліби провели її до узбецького кордону із захопленого міста (ФОТО)
Таліби захопили місто, в якому жили журналістка та її фотограф, висвітлюючи відхід американців. Вона розповіла, що хоч таліби у цьому випадку їй допомогли, вона не вірить, що вони кардинально змінилися, особливо – у ставленні до жінок, медіа та прав людей.

Журналістка Холлі МакКей, яка понад десятиліття працювала репортеркою для Fox News за кордоном й робила репортажі з Афганістану та Іраку, нещодавно вимушено переїхала до Ташкента разом з колегою, австралійським фотографом Джейком Сімкіним.

Про це пише Washington Examiner.

Вони висвітлювали вихід США з Афганістану, але це сталось так швидко, що їй довелось покинути країну в незапланований спосіб.

МакКей планувала провести три-чотири місяці в північному місті Мазарі-Шариф, четвертому за величиною місті Афганістану, спостерігаючи передачу влади. 

В Мазарі-Шариф було багато афганських національних та спеціальних сил безпеки, перш ніж 14 серпня майже безкровно владу захопили таліби – за день до того, як здався Кабул.

МакКей і Сімкін вечеряли ув останні вільні хвилини у міста, поки не помітили, що на вулицях стало надто тихо.

«Щойно ми поспішали назад, я побачила, як в'їжджали мотоцикли й це були таліби. Нам пощастило, що нас прихистили в готелі. Ми заблокували двері й дивились на це з висоти, як вони захоплювали місто», – розповіла вона.

Після цього МакКей і Сімкін вирушили до кордону з Узбекистаном, приблизно в 105 км від Мазарі-Шариф. Але спершу їм довелось зустрітись зі старійшинами Талібану, щоб отримати дозвіл на виїзд з країни. 

Про це МакКей розповіла New York Post 19 серпня 2021 року. Консульство Узбекистану допомогло забезпечити супровід талібів, щоб вони змогли пройти через пункти пропуску між Мазарі-Шариф та кордоном.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Hollie McKay (@holliesmckay)

«Старійшини намагалися пропіарити себе, ніби вони більше не ті самі таліби і що вони поважають права людини і т. д. Але я думаю, що вони прагнуть дуже суворої версії шаріату, в якому, безумовно, жінку тримають вдома та змушують одягати паранджу для виходу на вулицю», – сказала МакКей, яка дорогою розмовляла з талібами.

Поки що МакКей і Сімкін залишаються в столиці Узбекистану Ташкенті. Вони планують залишитися в регіоні, щоб продовжувати повідомляти про події в Афганістані, оскільки евакуація американців та інших продовжується до закінчення терміну виходу президента Джо Байдена у вівторок, 31 серпня.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Hollie McKay (@holliesmckay)

«Афганський народ заслуговує того, щоб його історію розповіли. Я не згодна, що можна закривати медіа», – сказала вона.

Нагадаємо, що таліби захопили владу в Афганістані. Раніше вони провели свою першу офіційну після захоплення влади в Афганістані пресконференцію в Кабулі, на якій речник Забіхула Муджахід заявив, що приватні ЗМІ «можуть продовжувати залишатися вільними та незалежними». Він додав, що «ісламські цінності слід враховувати» у роботі ЗМІ, а журналістам слід утримуватися від роботи «проти національних цінностей».

6 серпня у Кабулі «Талібан» вбив главу інформаційного центру уряду Афганістану Давакхана Мінапала.

8 серпня у Кабулі вбили керівника місцевої радіостанції Paktia Ghag та співробітника правозахисної групи NAI Тоофана Омара.

22 серпня фотожурналістка й активістка за права жінок та дітей Роя Хейдарі покинула Афганістан.

Журналістка перської служби ВВС Наджі Голамі розплакалась в прямому ефірі в розмові з гостем про ситуацію в Афганістані.

Фото: Jake Simkin

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY