detector.media
20.08.2021 17:07
Офіс генпрокурора завершив слідство щодо держзради Медведчука та Козака
Офіс генпрокурора завершив слідство щодо держзради Медведчука та Козака
Ірина Венедіктова: Нардепи допомогли РФ незаконно видобувати нафту та газ на території окупованого Криму та здійснювали збір інформації щодо місць дислокації військ України.

Офіс генпрокурора завершив розслідування справ щодо народних депутатів «ОПЗЖ» Віктора Медведчука та Тараса Козака, яких підозрюють в держзраді та розкладанні національних ресурсів в окупованому Криму. Справу направлять до суду.

За словами генпрокурора Ірини Венедіктової, відсьогодні матеріали провадження будуть відкриті стороні захисту.

«Слідство у резонансній справі за підозрою двох парламентарів в державній зраді та розграбуванні національних цінностей завершено...Після ознайомлення (адвокатів, - Ред.) з усім доказовим масивом, напрацьованим прокурорами і слідчими, справа піде до суду», – зазначила Венедіктова.

Розслідування встановило, що двоє депутатів допомогли владі Росії незаконно видобувати нафту та газ на території окупованого Криму. 

Слідство має докази, що підозрювані передали окупантам матеріальну та документальну базу щодо розробки родовища «Глибоке». За даними прокурорів, запаси ділянки оцінюються у на понад 38 млрд грн. Без допомоги двох нардепів РФ знадобились би роки та величезні ресурси для їх освоєння.

Окрім того, вищезазначені нардепи, здійснювали збір інформації щодо місць дислокації військових формувань України та їх бойової підготовки, надавали сприяння в залученні громадян України до реалізації заходів на шкоду Україні для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі.

Зокрема, мова йде про передачу конфіденційної інформації щодо однієї з військових частин ЗСУ, а також про активну участь у розробці так званого «Проекту "Промінь"».

Венедіктова з посиланням на думку експертів зазначила, що проект спрямований на системне просування та лобіювання політичних, геоекономічних та інших інтересів РФ, вигідних їй змін у внутрішній та зовнішній політиці України.

«По суті вони надавали іноземній країні допомогу в проведенні підривної діяльності проти України. Це ніщо інше як державна зрада – діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України», – заявила Венедіктова.

Серед інструментів програми, яку власноруч редагував один із підозрюваних – формування мережі агентів впливу та лояльного до РФ прошарку населення.

«"Промінь" мав сприяти формуванню в Україні потрібної для РФ суспільної думки, прийняттю вигідних для РФ управлінських, економічних, політичних рішень, що руйнуватиме самостійність державної влади усередині країни та незалежність у міжнародних відносинах. Ці дії – один із прикладів інформаційної війни проти нашої держави і елемент гібридної війни», – зазначила Венедіктова.

Генпрокурор додала, що сьогодні матеріали справи відкриють нардепу Медведчуку, матеріали щодо іншого підозрюваного нардепа Тараса Козака виділено в окреме провадження у зв'язку з його розшуком. При цьому основні слідчі дії щодо нього також завершені. 

Точне місцезнаходження Козака наразі невідоме, але Медведчук раніше заявляв, він знаходиться у Білорусі «на лікуванні».

19 лютого 2021 року РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму». Санкції діятимуть три роки та передбачають арешт усього майна підсанкційних осіб. 

11 травня 2021 року генпрокурор Ірина Венедіктова підписала підозри Медведчуку та Козаку.   

Як зазначалося вище, Медведчук і Козак підозрюються у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала РФ.  

Перший епізод підозри стосується проєкту проти інформаційної безпеки України під назвою «Промінь». Другий епізод стосується розграбування національних ресурсів в Азовському морі. Третій епізод стосується подій серпня 2020 року, коли Медведчук нібито надіслав Козаку секретні дані про розташування, особовий склад і бойову підготовку прихованого військового підрозділу Збройних Сил України.

13 травня Печерський районний суд Києва постановив відправити Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслету. Медведчук перебуватиме під домашнім арештом до 7 вересня.

Фото: Радіо Свобода 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY