detector.media
18.08.2021 19:04
За коментар про теракт у ФСБ суд відправив росіянку на примусове лікування у психлікарню
За коментар про теракт у ФСБ суд відправив росіянку на примусове лікування у психлікарню
Суд не уточнив, що саме і у якій соцмережі написала росіянка.

Південний військовий суд в Ростові-на-Дону визнав громадянку РФ Євгенію Ткач винною у виправданні тероризму через коментар в соцмережах про вибух в Архангельському ФСБ. Про це з посиланням на пресслужбу суду повідомив «Кавказький вузол».

Суд направив 56-літню жінку на примусове лікування в психіатричну лікарню. У 2020 році вона зі смартфона написала у соцмережі коментар, який стосувався теракту в будівлі УФСБ Архангельська, який стався в жовтні 2018 року.

«Суд визначив звільнити Ткач від кримінальної відповідальності (...) і призначити примусовий захід медичного характеру у вигляді примусового лікування в медичній організації, яка надає психіатричну допомогу в стаціонарних умовах загального типу», – повідомили в суді.

Що саме і в який соцмережі написала жінка – не уточнюється.

31 жовтня 2018 року 17-річний анархіст Михайло Жлобіцкій підірвав себе на вході в будівлю УФСБ по Архангельську. В результаті він загинув і поранив трьох співробітників ФСБ. Після теракту працівники органів порушили понад 20 кримінальних справ щодо виправдання дій Жлобіцкого, в основному, через пости в соцмережах. На 500 тисяч рублів за подібною справою оштрафували журналістку Світлану Прокоп'єву, дехто отримав реальні терміни від 3 до 5 років колонії.

Нагадаємо, що суд Пскова 6 липня 2020 року оштрафував на 500 тисяч рублів (190 тисяч гривень) журналістку «Радіо Свобода» Світлану Прокоп'єву, яку звинуватили нібито у виправданні тероризму через висловлювання в ефірі радіостанції «Ехо Москви в Пскові». Суд також конфіскував у неї ноутбук на користь держави.

Нагадаємо, у липні 2019 року журналістку Світлану Прокоп'єву в Росії внесли до «списку екстремістів і терористів» Росфінмоніторингу. Проти неї порушено кримінальне провадження про «виправдання тероризму» через виступ на початку листопада 2018 року в ефірі радіостанції «Ехо Москви в Пскові». Ефір був присвячений теракту біля будівлі управління ФСБ по Архангельській області РФ. Пані Прокоп'єва зазначила, що держава «сама виховала» покоління громадян, які борються з нею.

10 липня Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) засудила занесення журналістки Прокоп’євої до офіційного списку «терористів і екстремістів» та закликала припинити її переслідування.

У вересні 2019-го Прокоп'євій висунули звинувачення у виправданні тероризму.

Президент медіакорпорації «Радіо Вільна Європа» / «Радіо Свобода» Джеймі Флай назвав неприйнятним переслідування Прокоп'євої за вираження особистої думки. На його думку, звинувачення на адресу журналістки є спробою «надіслати повідомлення» незалежним журналістам.

У вересні 2019 року Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» засудила переслідування російської журналістки «Радіо Свободи» Світлани Прокоп'євої
Фото: місце вибуху / Region29
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY