detector.media
18.08.2021 11:59
Музей Майдану переписав заяву про інсталяцію з атрибутами «радянського побуту», прибравши згадки про Мінкульт
Музей Майдану переписав заяву про інсталяцію з атрибутами «радянського побуту», прибравши згадки про Мінкульт
Музей прибрав згадку, що організатором заходів до річниці Незалежності є Мінкульт, проте з’явився окремий абзац про дії КМДА.

Музей Майдану переписав заяву щодо встановлення інсталяції на Алеї Героїв Небесної сотні, яка викликала широкий розголос та обурення громадськості через нібито «пропаганду СРСР». Оновлення заяви помітила редакція «Української правди».

Зокрема, музей прибрав згадку, що організатором заходів до річниці Незалежності є Мінкульт, проте з’явився окремий абзац про дії КМДА.

Перша редакція повідомлення: «Організаторами заходів з відзначення 30 річниці проголошення Незалежності України є зокрема Міністерство культури та інформаційної політики, у структурі якої є Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності. Відповідно до правил, проведення таких заходів погоджується у КМДА, адміністрацію Музею при цьому зобов’язані лише ставити до відома».

Проте невдовзі текст заяви переписали, зараз вказаний абзац відсутній, як і згадки про Міністерство культури.

Оновлений текст повідомлення починається іншими словами: «Будь-які письмові звернення від представників кінознімальної групи або юридичних осіб чи організаторів заходів із погодження щодо монтажу та встановлення будь-яких декорацій на алеї Героїв Небесної Сотні на адресу Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності не надходили, а тому жодні відповіді чи погодження не надавалися».

Частину про те, що Музей повідомили усно про намір облаштувати для зйомок Алею у повідомленні залишили. Також не змінилась частина про те, що лист від організаторів зйомок із детальним описом облаштування території до Музею не надходив.

Водночас, до заяви додали окремий абзац щодо КМДА, де фактично переклали відповідальність на міську владу: «Згідно з правилами проведення публічних заходів у центрі Києва такі заходи відповідно до затверджених процедур погоджуються у КМДА, а балансоутримувачів території, на якій відбуваються заходи, ставлять до відома. Адміністрації Музею про такі заходи офіційно ніхто не повідомляв».

Перша редакція заяви Національного музею Революції Гідності. Скріншот: «Українська правда»

Також у тексті з'явилась частина, де Музей закликає політиків не спекулювати на цій темі та пам’яті про Небесну Сотню. Музей просить громадськість та ЗМІ «керуватися принципом неупередженості, перевіряти інформацію, не маніпулювати вирваними з контексту словами, подавати інформацію без спекуляцій, пересмикування та замовчування фактів».

Жодної інформації на сайті Музею про оновлення або ж виправлення тексту заяви не вказано, як і не змінений час публікації. На сторінці у Facebook текст заяви Музей не змінив, там залишається перша редакція.

Напередодні на місці розстрілів активістів Майдану почали встановлювати інсталяцію з атрибутами радянського побуту. Це викликало обурення у соцмережах та політикумі. Критики інсталяції вбачають у ній «ностальгію за СРСР».

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що «місто не видавало жодних дозвільних документів на подібні перформанси». Він особисто приїхав на Алею Небесної сотні і назвав інсталяцію «бардаком». За словами Кличка, організацією відзначення Дня Незалежності, зокрема, концепцією та декораціями для святкових заходів опікується Офіс президента.

Після цього представники «Національного корпусу» почали трощити декорації. Під час сутичок із правоохороцями постраждав фотокореспондент.

У коментарі для «Детектора медіа» пресслужба Офісу президента повідомила, що Банкова не була замовником зйомок. В ОП зазначили, що це сфера відповідальності оргкомітету при Кабміні, який є організатором всіх святкових заходів до Дня Незалежності.

Пізніше речник президента України Сергій Никифоров назвав ситуацію навколо інсталяції «наслідком маніпуляцій» і заперечив, що вона мала на меті «провокування ностальгії за СРСР». Никифоров наголосив, що це були тимчасові конструкції і біля них не планували жодних масових заходів. Проте він визнав, що ідея створити інсталяцію належить Офісу президента.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY