detector.media
17.08.2021 15:03
У Білорусі відкрили справу проти дівчини загиблого голови «Білоруського дому в Україні»
У Білорусі відкрили справу проти дівчини загиблого голови «Білоруського дому в Україні»
Слідчі вважають, що вона закликала до вчинення дій, спрямованих на заподіяння шкоди нацбезпеці Білорусі.

Управління Слідчого комітету по місту Мінськ повідомило, що порушило кримінальну справу проти 21-річної Божени Жолудь – дівчини загиблого голови «Білоруського дому в Україні» Віталія Шишова. Зі серпня 2020 року вона постійно проживає на території України.

Білоруські слідчі підозрюють Божену Жолудь у тому, що у серпні 2021 року, перебуваючи біля посольства Республіки Білорусь в Україні, вона нібито «закликала до масових заворушень, що супроводжується насильством над особистістю і збройним опором представникам влади». Слідчий комітет вважає, що це були заклики до вчинення дій, спрямованих на заподіяння шкоди нацбезпеці Білорусі.

На даний момент дівчина визнана підозрюваною за ч. 3 ст. 361 Кримінального кодексу Республіки Білорусь. 

Нагадаємо, 3 серпня 2021 року правоохоронці в одному з парків Києва знайшли повішеним голову ГО «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова. Напередодні Шишов вийшов на пробіжку біля свого будинку, де жив разом з цивільною дружиною, та зник.

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Основні версії, які розглядаються правоохоронцями, – самогубство і вбивство з імітуванням самогубства.

В Україні Шишов надавав допомогу білорусам, які тікали сюди з Білорусі, займався організацією акцій проти режиму Лукашенка. Також активіст намагався просувати ініціативи, які мали на меті сформувати білоруську діаспору в Україні та займався верифікацією білорусів, які в'їжджали на територію України.

Дівчина Шишова не вірить у версію самогубства активіста, а колеги та друзі підозрюють, що активіста вбили білоруські спецслужби.

Що відомо про голову «Білоруського дому» Віталія Шишова – у матеріалі «Детектора медіа».

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY