detector.media
13.08.2021 19:32
«Фактичне вбивство журналістики». Zerklalo.io опублікувала заяву у зв’язку з визнанням своїм матеріалів екстремістськими у Білорусі
«Фактичне вбивство журналістики». Zerklalo.io опублікувала заяву у зв’язку з визнанням своїм матеріалів екстремістськими у Білорусі
Видання вважає, що таким рішенням білоруська влада фактично вбиває журналістику, оскільки всі матеріали за 20 років роботи потрапили під заборону розповсюдження.

13 серпня суд в Мінську оголосив екстремістськими матеріали Zerkalo.io. Портал відкрився місяць назад частиною команди білоруського видання Tut.by, матеріали якого суд також визнав екстремістськими.

Це означає, що всі матеріали порталу за понад 20 років існування потрапили під заборону. Команда  Zerklalo.io опублікувала свою реакцію на це рішення. Ось її повний текст:

«Досі залишається загадкою, чи існує експертиза матеріалів Zerklalo.io, на основі якої білоруський суд зазвичай вирішує визнати що-небудь екстремістським. Нагадаємо, що долю як мінімум 720 тисяч матеріалів на порталі TUT.BY визначила експертиза, яка вмістилася на якісь 70 сторінок.

Нічого, крім обурення і болю, це рішення у нас не викликає.

Ми абсолютно впевнені, що команда Zerkalo.io, як і в минулому команда порталу TUT.BY (це близько 260 людей), робили й продовжують робити життя в Білорусі краще. Впевнені, що журналісти заслужили слова подяки за свою роботу, а не переслідування.

Ми вважаємо сьогоднішнє рішення суду незаконним. І розцінюємо його як фактичне вбивство журналістики в Білорусі і спробу стерти історію.

Віримо, що відкритий доступ до інформації і чесне обговорення проблем робить суспільство кращим і сильнішим. Без цього під загрозою опиняється добробут всієї країни.

У річницю від дня смерті Юрія Зіссера його дітище, портал TUT.BY, влада просто розтоптали. Але не можна знищити цінності, якими жили "тутбаївці" – саме так з гордістю називали себе ті, хто в різний час був частиною команди. "За допомогою інформаційних технологій зробити світ кращим", – це була місія, яку багато років тому сформулював Юрій Анатолійович.

Для тутбаївців (не важливо, нинішніх в ув'язненні або колишніх співробітників) читачі завжди були на першому місці. Саме для них, а не когось іншого, журналісти робили свою роботу, розповідаючи кожен день про те, чим живуть і про що турбуються білоруси.

Насправді це історія про людей. Це мільйони читачів, які стоять за журналістами й надихають продовжувати справу. Тому вже ми, команда Zerkalo.io, продовжуємо розповідати про події в країні – і дякуємо кожному з вас за підтримку.

З 2020 року працювати журналістом в Білорусі стало особливо небезпечно. Десятки наших колег затримували, судили, садили. Але вони брали ці ризики заради читачів і своєї віри в професію. Ми поділяємо ці ж цінності.

Напередодні знищення владою TUT.BY і арешту 15 співробітників головний редактор порталу Марина Золотова в одному з інтерв'ю говорила: "Ми свій вибір зробили, коли вирішили саме в цій країні займатися журналістикою. І займатися саме так, як ми нею займаємося, тобто розповідати чесно про те, що відбувається в країні".

Ми пишаємося нашими колишніми колегами. І ми теж зробили свій вибір: Zerkalo.io продовжить розповідати про те, що відбувається в Білорусі». 

Нагадаємо, частина колишньої команди Tut.by запустила нове медіа Zerkalo.io 8 липня. Через годину доступ до ресурсу в Білорусі заблокували.

Зазначимо, 18 травня 2021 року влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

МВС Білорусі виступило з вимогою визнати всі матеріали порталу Tut.by «екстремістськими».

Загалом, відомо про 15 затриманих у справі Tut.by, правозахисні організації Білорусі визнали їх політичними в'язнями. Серед них головред Золотова, журналісти, редактори, інші співробітники медіа-порталу Tut.by, а також директор провайдера Hoster.by.

Співзасновник Tut.by Кирило Волошин заявив, що репресії влади проти команди видання нагадують рейдерське захоплення. Також Волошин допустив видалення матеріалів, які не влаштовують владу заради відновлення повноцінної роботи сайту.

Із закликом до влади Білорусі припинити переслідування порталу виступили США, Євросоюз, Україна. 

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Фото: Zerkalo.io

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY