detector.media
10.08.2021 09:40
Потік дезінформації про Литву за місяць збільшився на 20%. Головні теми – підтримка України та засудження режимів у Білорусі та РФ
Потік дезінформації про Литву за місяць збільшився на 20%. Головні теми – підтримка України та засудження режимів у Білорусі та РФ
У так званому ворожому інформаційному просторі згадувались також навчання НАТО, які традиційно подаються у прокремлівських ЗМІ як такі, що несуть загрозу безпеці сусідніх країн.

Потік дезінформації про Литву в порівнянні з попереднім місяцем виріс більше, ніж на 20%. Про це пише Delfi з посиланням на Департамент стратегічної комунікації Збройних Сил Литви.

Так, у липні військові зафіксували 485 випадків ворожої або недружньої інформаційної діяльності, а в червні їх було на 111 менше.

Домінуючою темою у дезінформаційних матеріалах, як зазначається, є зовнішня політика Литви. Зокрема, позиція країни щодо режимів у Білорусі та Росії, підтримка суверенітету України та членство в НАТО. На ці теми припадає 35% від усіх випадків дезінформації.

У білоруських пролукашенківських ЗМІ зафіксовано ескалацію негативного іміджу Литви. Це пов'язано з напругою у відносинах між країнами через мігрантів, які масово намагаються втекти з Білорусі.

Також частина так званих каналів ворожої інформації формували імідж Литви як недемократичної країни, в якій нібито порушуються права людини. Така активність може бути пов'язана з вироком суду в справі про шпигунство. Наприкінці липня литовський суд засудив колишнього опозиційного політика і ексдепутата парламенту країни Альгірдаса Палецкіса до шести років в'язниці у справі про шпигунство на користь Росії.

Серед іншого у так званому ворожому інформаційному просторі згадувались навчання НАТО. Вонни традиційно подаються у прокремлівських та пролукашенківських ЗМІ як такі, що несуть загрозу безпеці сусідніх країн.

У більшості статей Литву звинувачували в русофобії, а читачів лякали її можливим лідерством у НАТО як таким, що негативно вплине на майбутнє альянсу і відносини з Росією. 

Нагадаємо, у МЗС України вважають, що Кремль активно використовує ЗМІ як інструмент гібридної війни.

Фото: istockphoto.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY