detector.media
05.08.2021 11:32
Гендерний моніторинг Нацради: Прямий та «Еспресо» не використовують фемінітиви, а жінок-кореспонденток удвічі більше за чоловіків
Гендерний моніторинг Нацради: Прямий та «Еспресо» не використовують фемінітиви, а жінок-кореспонденток удвічі більше за чоловіків
Національна рада з питань телебачення та радіомовлення оприлюднила результати гендерного моніторингу.

На цей раз регулятор аналізував новинні програми у вечірньому прайм-таймі. Про це під час засідання 5 серпня повідомив член Нацради Максим Онопрієнко.

За його словами, більшість каналів використовують у своїх сюжетах фемінітиви. Їх регулятор не зафіксував лише в ефірі каналу Прямий та «Еспресо».

Також він звернув увагу на не збалансоване розподілення експерток та експертів: 67% проти 33%. При цьому, якщо експерти чоловіки коментують теми політики та економіки, то експертки жінки – психологію, теми, пов’язані з відпочинком дітей тощо.

Член Нацради також відзначив збільшення кількості жінок ведучих та кореспонденток. Їх удвічі більше за чоловіків. Однак, за його словами, часто авторки самі продукують гендерні стереотипи щодо професійних та сімейних ролей.

Зокрема, він згадував, що на 5 каналі та «Інтері» кореспондентки робили сюжети про чоловіків військових. Тоді як в сюжеті Суспільного, яке подавало сюжет з цієї ж події, був коментар жінки-офіцерки.

Нагадаємо, у травні провела моніторинг рекламних роликів на предмет гендерної рівності, і зафіксувала гендерний дисбаланс.

Ілюстрація: скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY