detector.media
03.08.2021 14:07
Bellingcat розслідуватиме обставини смерті очільника «Білоруського дому в Україні» Шишова
Bellingcat розслідуватиме обставини смерті очільника «Білоруського дому в Україні» Шишова
Христо Грозєв: Зараз ми можемо припустити, що це була спецоперація.

Журналіст-розслідувач Христо Грозєв в етері російської радіостанції «Эхо Москвы» повідомив, що Bellingcat розслідуватиме обставини смерті очільника «Білоруського дому в Україні» Віталія Шишова, який був знайдений повішеним в одному з парків Києва.

На думку Грозєва, обставини смерті Шишова вказують, що «це не самогубство».

«Навіть без попередньої інформації, я б сказав, що це не самогубство. Але я б не став стверджувати до того, як у нас не буде повної картини подій. Зараз ми можемо припустити, що це спецоперація, це факт. Ми кілька днів працюємо над інформацією, яку ми отримали, що у Києві присутні співробітники ФСБ Росії, які інтегрувалися у середовище опозиційних білоруських груп в Україні. Звичайно, це може бути випадковістю. І зараз ми чуємо цю новину. Це означає, що зараз ми направляємо всі свої ресурси на розслідування цього вбивства, якщо це вбивство», – сказав Грозєв.

3 серпня 2021 року правоохоронці в одному з парків Києва знайшли повішеним голову ГО «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова. Напередодні Шишов вийшов на пробіжку біля свого будинку, де жив разом з цивільною дружиною, та зник.

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Правоохоронці перевірятимуть всі версії, «в тому числі версію вбивства, замасковану під суїцид». Процесуальне керівництво у провадженні за фактом смерті Віталія Шишова здійснюватиме Київська міська прокуратура.

Шишов у Білорусі брав активну участь в акціях протесту після фальсифікації президентських виборів 2020 року та «перемоги» Олександра Лукашенка. Він переїхав до України через репресії режиму Лукашенка восени 2020 року.

В Україні Шишов надавав допомогу релокантам (людям, які переїздять до України - Ред.), займався організацією акцій проти режиму Лукашенка. Також активіст намагався просувати ініціативи, які мали на меті сформувати білоруську діаспору в Україні та займався верифікацією білорусів, які в'їжджали на територію України.

Дівчина Шишова не вірить у версію самогубства активіста, а колеги та друзі підозрюють, що Шишова вбили білоруські спецслужби.

«Білоруський дім в Україні» – некомерційна громадська організація, створена для допомоги білорусам і всім постраждалим від режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка в Україні.

Скріншот відео: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY