detector.media
20.07.2021 18:20
Заарештованому за пост у Facebook білоруському журналісту Павлу Виноградову дали ще 30 діб
Заарештованому за пост у Facebook білоруському журналісту Павлу Виноградову дали ще 30 діб
А сам пост перевіряється на наявність кримінального злочину.

Білоруського журналіста і ведучого програми «Гэта ж Вінаград» (на телеканалі «Белсат») Павла Виноградова заарештували на 30 діб за статтею про несанкціоновані акції.

Про це пише «Медиазона» з посиланням на закритий пост дружини Світлани Виноградової у Facebook.

Слід зазначити, силовики затримали Виноградова 5 липня. Причиною був пост від 8 травня, в якому він закликав не йти на акції протесту 9 травня.

Однак у суді розцінили цей пост як заклик вийти на несанкціоновану акцію. Батько Виноградова вважає це помстою силовиків сину.

Тоді ж в ході обшуків у нього вилучили всю техніку. 7 липня чоловіка заарештували на 15 діб. За словами Світлани, під час огляду будинку вилучили табличку з назвою вулиці й номером будинку: 

«Павло Виноградов затриманий за пост в фб від 8 травня. Там, на думку, міліції міститься заклик до виходу на акцію. Завтра суд, вилучили техніку, наклейку "Погоня", яку якісь лиходії повісили на нашу поштову скриньку і табличку з номером будинку в бчб тонах», – написала Світлана. 

Однак 20 липня його дружина повідомила, що йому дали ще 30 діб, а той самий пост від 8 травня перевірятимуть на наявність кримінального злочину. Свій пост вона приховала налаштуванням приватності. 

Нагадаємо, що 16 липня 2021 року білоруські правоохоронці провели масові обшуки у журналістів незалежних медіа в Гродно, Мінську та Гомелі. Обшуки проводились здебільшого у журналістів білоруської редакції «Радіо Свобода» та каналу «Белсат».

Зокрема, під час обшуків в офісі білоруської служби «Радіо Свобода» у Мінську правоохоронці виламали двері та вилучили в редакції майже всю техніку. Також силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані.

Також 16 липня правоохоронці затримали журналіста «Белсату» Ігоря Ілляша у справі про «масові заворушення».

14 липня під час масових обшуків у білоруських правозахисників правоохоронці затримали керівника правозахисного центру «Вясна» Алеся Беляцького.

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

Зокрема, у травні 2021 року влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення. За гратами знаходяться 15 співробітників редакції і осіб, пов'язаних з Tut.by.

У липні 2021 року влада фактично закрила одне з найстаріших видань Білорусі «Наша Ніва», сайт видання заблокований. Правоохоронці затримали чотирьох співробітників редакції: головного редактора Єгора Мартиновича, якого побили під час затримання, головреда журналу «Наша історія» Андрія Динька, начальника відділу реклами і маркетингу Андрія Скурка і головного бухгалтера Ольгу Ракович. Всі вони залишаються у в'язниці.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

8 червня 2021 року Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі.

Фото: з вільних джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY