detector.media
14.07.2021 13:34
Журналістка Tut.by Катерина Борисевич стала лауреатом Міжнародної премії за свободу преси
Журналістка Tut.by Катерина Борисевич стала лауреатом Міжнародної премії за свободу преси
Присудження премії Борисевич має на меті звернути увагу на вкрай важке становище журналістів у Білорусі.

Журналістка переслідуваного у Білорусі ресурсу Tut.by Катерина Борисевич стала лауреатом Міжнародної премії за свободу преси від Комітету захисту журналістів (СPJ).

«Присудження премії Борисевич має на меті звернути увагу на вкрай важке становище журналістів у Білорусі, які зазнають безпрецедентних репресій», повідомляє Комітет захисту журналістів.

Крім Борисевич премія присуджена також журналістам з Гватемали, Мозамбіку та М'янми.

Нагороду вручають журналістам з усього світу, які демонструють не тільки відданість професії, але й відвагу у своїй роботі та захисті права на свободу слова попри напади та погрози.

2 березня 2021 року Катерина Борисевич була засуджена до шести місяців позбавлення волі, а лікарь швидкої допомоги Артем Сорокін до двох років позбавлення волі з відстрочкою. Також суд зобов'язав Борисевич виплатити 2900 рублів штрафу, а Сорокіна – 1450 рублів штрафу. 

Борисевич та Сорокін були фігурантами справи «нуль проміле», їх затримали у листопаді 2020 року, через те, що розповіли громадськості про відсутність у крові загиблого від побоїв мінчанина Романа Бондаренка алкоголю. Влада ж стверджувала протилежне.

Суд вирішив, що лікар незаконно розголосив відомості про стан здоров'я Бондаренка, а Борисевич підготувала статтю, в якій розповсюдила ці відомості як «протиставлення офіційним коментарям держорганів».

Після смерті Бондаренка в Слідчому комітеті Білорусі заявили, що у загиблого була «діагностована алкогольна інтоксикація». Таку ж тезу повторював самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко.

20 квітня Мінський міський суд не став продовжувати тюремний термін Борисевич, вона вийде на свободу у травні. Білоруська влада поставила Борисевич на облік як особу, «схильну до екстремізму». 

19 травня Борисевич вийшла на свободу після шести місяців ув'язнення.

Загалом, у Білорусі за ґратами перебувають 29 журналістів, двом з них оголосили вирок, з початку 2021 року зафіксовано шість нападів на журналістів, 107 обшуків, майже всі вони пройшли з конфіскацією майна.

Влада фактично закрила найпопулярніші видання Tut.by та «Наша Ніва», а також, за твердженням білоруських журналістів, знищила в країні незалежну регіональну пресу. 

Фото: Tut.by

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY