detector.media
12.07.2021 12:37
Прем’єр Грузії відреагував на ультиматум ЗМІ через смерть оператора телекомпанії «Пірвелі»
Прем’єр Грузії відреагував на ультиматум ЗМІ через смерть оператора телекомпанії «Пірвелі»
Прем’єр Грузії звинуватив журналістів опозиційних телеканалів у «зв’язках» з Міхеілом Саакашвілі.

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі назвав масові протести у країні «невдалою спробою змови проти держави», а журналістів, які закликали до його відставки через смерть телеоператора Лексо Лашкарава звинуватив у зв’язках з експрезидентом Міхеілом Саакашвілі.

«Давайте прямо скажемо, що опозиційні телекомпанії – "Мтаварі", "Пірвелі", "Формула" керуються Саакашвілі», – цитує Гарібашвілі Радіо Свобода.

Коментуючи смерть оператора телекомпанії «Пірвелі» Лексо Лашкарава, якого жорстоко побили під час заворушень 5 липня, Гарібашвілі заявив, що певні політичні сили буцімто «намагалися використати трагедію для досягнення своїх політичних цілей».

«Що може бути аморальніше спроби досягнення власних політичних цілей через цю трагедію? Звичайно, якою б не була причина смерті Лексо Лашкарава, всі винні будуть суворо покарані, поліція вже заарештувала чотирьох осіб. Будь-яке насильство неприпустимо. Ми засуджуємо і завжди будемо засуджувати, ми попередимо будь-яке насильство в країні», – заявив Гарібашвілі.

Глава уряду заявив, що громадські активісти, які 5 липня планували провести в Тбілісі Марш гідності, також нібито «пов'язані» з експрезидентом Саакашвілі (який нині перебуває в Україні і є головою Виконавчого комітету Національної ради реформ України – Ред.).

«Було заплановано повномасштабне громадянське протистояння, до якого повинні були залучити поліцейські сили. Вони хотіли, щоб держава використовувала силу проти людей і громадян. Звичайно, ми змогли цього уникнути, ми заздалегідь оцінили ці ризики», – зазначив Гарібашвілі.

11 липня 2021 року у Грузії пройшли масштабні акції протесту, учасники яких вимагали відставки уряду через смерть жорстоко побитого оператора Лексо Лашкарава.

Зокрема, провідні грузинські ЗМІ вимагали відставки повного складу уряду Грузії на чолі з прем'єром Гарібашвілі і дали владі термін для виконання ультиматуму до 12 години 12 липня.

5 липня в Тбілісі щонайменше 47 журналістів постраждали від нападів радикалів, які намагалися зірвати ходу ЛГБТК(ІА+)-спільноти. Постраждали представники 16 ЗМІ, включно з журналістами, фотографами і операторами. Зокрема, напали на журналістів грузинської служби «Радіо Свобода» Торніке Мандара та Дато Коридзе. 

Того також неподалік від парламенту Грузії жорстоко побили оператора телекомпанії «Пірвелі» Лексо Лашкарава. Його госпіталізували з переломами кісток обличчя, він потребував хірургічної операції. За декілька днів він залишив лікарню й продовжував лікування вдома. Однак 11 липня стало відомо, що Лексо Лашкарава помер.

12 липня Міністерство внутрішніх справ Грузії повідомило, що поліція затримала чотирьох осіб, підозрюваних у нападі на журналістів під час заворушень 5 липня.

Фото: пресслужба уряду Грузії

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY