detector.media
08.07.2021 11:55
Колишня команда Tut.by запускає нове медіа Zerkalo.io
Колишня команда Tut.by запускає нове медіа Zerkalo.io
Журналісти вирішили відмовитись від бренду Tut.by задля безпеки читачів.

Колишня команда білоруського видання Tut.by, яке знаходиться під тиском влади Білорусі, запускає нове медіа Zerkalo.io.

«Ми – це частина колишньої команди редакції і соціальних мереж Tut.by. Ми – це і ви, наші читачі. Zerkalo.io, як і Tut.by, можна (і потрібно) читати. Ми продовжимо публікувати найважливіші новини суспільно-політичного життя Білорусі. У Zerkalo.io, як і в Tut.by, можна (і потрібно) писати про наболіле. Ми і далі будемо читати всі ваші листи і вирішувати разом з вами нагальні проблеми: від відключення гарячої води (тут ми без роботи не залишимося) до черг і судів (тут, на жаль, теж)», –  говориться у заяві редакції.

Соцмережі Tut.by тепер стануть соцмережами Zerkalo.io, з часом вони поміняють назви.

«Ними, як і раніше займається команда, яку ви знаєте і якій довіряєте. І, мабуть, головне. Zerkalo.io закінчить своє існування в той день, коли Tut.by зможе легально відновити свою повноцінну роботу в Білорусі з усім архівом публікацій. Коли це станеться, ми не знаємо. Але ми віримо. І поки ви з нами, ми будемо продовжувати», – зазначили журналісти.

За словами журналістів, читачі повинні отримувати об'єктивну інформацію про ситуацію у країні, не боячись протоколів, штрафів і арештів, якщо Tut.by визнають «екстремістським»«Тому, вибираючи між вашою безпекою і улюбленим брендом, ми вибрали перше».

Доступ до сайту Zerkalo.io на території Білорусі буде можливий за допомогою сервісу VPN.

18 травня влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

МВС Білорусі вимагає визнати всі матеріали порталу Tut.by «екстремістськими», у випадку ухвалення відповідного рішення користувачам, які коли-небудь ділились публікаціями Tut.by, може загрожувати переслідування. Зараз судовий процес щодо визнання матеріалів порталу Tut.by «екстремістськими» призупинено на невизначений термін.

Загалом, відомо про 15 затриманих у справі Tut.by, правозахисні організації Білорусі визнали їх політичними в'язнями. Серед них головред Золотова, журналісти, редактори, інші співробітники медіа-порталу Tut.by, а також директор провайдера Hoster.by.

Співзасновник Tut.by Кирило Волошин заявив, що репресії влади проти команди видання нагадують рейдерське захоплення. Також Волошин допустив видалення матеріалів, які не влаштовують владу заради відновлення повноцінної роботи сайту.

Із закликом до влади Білорусі припинити переслідування порталу виступили США, Євросоюз, Україна. 

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY