detector.media
Зоя Красовська
для «Детектора медіа»
03.07.2021 13:00
Підступна корона-дельта. Моніторинг теленовин 21—26 червня 2021 року
Підступна корона-дельта. Моніторинг теленовин 21—26 червня 2021 року
Страшилки про новий штам коронавірусу та про розквіт фашизму в Україні. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.

Головними темами новин були надзвичайні події та їхні наслідки: занепокоєння світу поширенням нового штаму коронавірусу, скандал із британським есмінцем в Чорному морі, кримінальна драма з убивством та підпалом будинку на Київщині та наслідки природних катаклізмів. На політичному фронті найактивнішими були представники «Опозиційної платформи — За життя», які розповідали в Європі про «розквіт фашизму» в Україні. 

Новий штам та емоційні новини

Проникнення нового штаму коронавірусу «Дельта» в Україну справило враження на українських теленовинарів. «Індійський агресивний штам "дельта" дістався України» (СТБ), «небезпечна “дельта” вже в Україні» (канал «Україна»), «У Великій Британії відкривають перегони коронавірусу та вакцинації. Мутація "дельта" нестримно поширюється країною» («Інтер»). Як можна побачити, у цих повідомленнях новинарі намагалися передати найстрашніше та найзагрозливіше. Ось іще кілька страшилок про новий штам:

Звісно, такі твердження новинарі взяли не зі стеді. Але подавали їх значно емоційніше та більш спрощено, ніж представники Всесвітньої організації охорони здоров’я чи інших медичних організацій. У новинах майже не йшлося, що штам тільки досліджується, а даних про його поширення поки що бракує для однозначних та безапеляційних висновків про його чіпкість та смертоносність. Навіть коли у новинах посилалися на заяви ВООЗ, не наводили конкретних цитат: «Про мутовану “дельту” сьогодні говорили і у ВООЗ. Назвали чи не найнебезпечнішим і найсмертоноснішим з уже виявлених, особливо для людей із груп ризику» (СТБ).

Хоча новинарі повідомляли, що в Україні цей штам можуть виявити лише чотири лабораторії, а офіційно підтверджених випадків поки що одиниці, тим не менше сміливо давали коментарі медиків, що ділилися припущеннями, як цей мутований вірус проявляється. У сюжеті каналу «Україна» за 23 червня єдиний коментар давав фахівець, якого не представили й не титрували. Попередньо кореспондентка сказала, що «медики припускають», а синхроні чоловік у медичній формі розповідав, що вірус найнебезпечніший серед людей, які перехворіли на попередній штам і не були вакциновані. Чи підтверджують це якісь дослідження, звідки отримані такі дані, з матеріалу ми не знаємо, й знайти підтвердження у відкритих джерелах не вдається. 

Новинарі не намагалися дістатися конструктиву: наприклад, як відрізнити «звичайну застуду» від «смертоносного вірусу» (який маскується під застуду), чи бодай нагадування про алгоритм дій для людей, які підозрюють у себе коронавірусну хворобу. До «британських вчених» у новинах додалися неназвані «індійські медики», «провідні медики», «португальські медики», «за словами медиків», «медики кажуть».

В основному у таких повідомленнях не подавали коментарів конкретних фахівців, не уточнювали, чи припущення базуються на дослідженнях чи медичній практиці. Третина повідомлень, що містили згадки про новий штам коронавірусу, порушували стандарт відокремлення фактів від коментарів.  

Емоцій у новини цього тижня додавали й інші надзвичайні події. У низці регіонів України долали наслідки негоди; популярності темі додав зсув ґрунту біля Одеси. У регіональні лідери для новинарів вийшли події на Київщині. Передусім так відбулося через пожежу в Білогородці, що обернулася на цілу кримінальну драму.  Другий тиждень поспіль порівняно більше, ніж зазвичай, новин із Криму. Цього разу увагу новинарів полонив скандал із обстрілом британського есмінця біля Криму, який в Об’єднаному королівстві заперечили.

По кілька новин щодо цієї детективної міжнародної історії розповідали на кожному з каналів. Оскільки новини виходять увечері, коли ситуація вже з’ясувалась, російська версія в теленовинах не подавалась як основна, на відміну від онлайн-видань, які оперативно поширили російське твердження як факт. Найактивніше долучали експертів до коментування ситуації у новинах каналу «Україна». Жодного повідомлення про гучний інцидент, що актуалізував тему невизнання світом анексії Криму, не було у вечірніх випусках Першого незалежного ютуб-каналу Медведчука. 

ОПЗЖ торочить про «фашизм» 

Піар «Опозиційної платформи — За життя» протягом цього тижня посилився. Головним осередком позитивних згадок про цю партію став Перший незалежний. Для активізації партії Бойка-Медведчука було кілька приводів:

Не зайвим буде нагадати, що ці наративи напрочуд щільно переплітаються з тезами російської пропаганди. А у сегменті теленовин ніхто так регулярно та прицільно не транслює їх, як представники ОПЗЖ. І якщо вшанування жертв Другої світової 22 червня — це традиція, то новацією стало поширення перед європейськими політиками заяв про нібито прояви фашизму в Україні. «У Сенаті Франції французькі та українські політики обговорили питання відродження фашизму в Україні», — йдеться у матеріалі Першого незалежного 21 червня.  «Детектор медіа» докладно розповідав про цю спецоперацію проросійських політиків

Головним героєм матеріалу став нардеп від ОПЗЖ Вадим Рабинович, який у синхроні розповідав: «Я показал только прямое чествование дивизии СС-овцев. СС-овцев “Галичина”, тех, которые убивали людей. Сегодня, когда вы говорите, что произошло через 80 лет? Через 80 лет мы ставим памятники убийцам по всей Украине и сносим памятники тем, которые освобождали нашу страну». Наступного дня на тому ж каналі вийшов сюжет уже з коментарями французьких політиків, які в дуже загальних фразах говорять про те, що фашизм — це погано, і українській владі треба звернути увагу на цю проблему. Очевидно, що такі відгуки французькі політики висловлювали як реакцію на промови Рабиновича та його колег. Перед цим у випуску транслювали радянський міф про раптовий напад Німеччини на СРСР без оголошення війни, і в цьому ж матеріалі вже Ілля Кива ототожнював «фашизм» із діяльністю дивізії «Галичина». 

Також в ОПЗЖ далі експлуатують тему тиску на опозицію. На «Інтері» кожен сюжет із Парламентської асамблеї Ради Європи, в засіданні якої брала участь українська делегація, супроводжувався коментарями Юлії Льовочкіної. В деяких з них вона скаржилася на утиски опозиції в Україні, а саме на закриття телеканалів Медведчука. Ще одним приводом жалітися на нібито переслідування опонентів стала справа Андрія Лесика. В ефірі Першого незалежного за нього заступалися нардепи Ренат Кузьмін та Віктор Чорний, які називали справу політичним тиском. 

Тим не менше, у новинах зберігається курс на догоджання президенту. Наприклад, 22 червня Зеленський представив програму «Здорова Україна». Більшість каналів, що інформували про це, дали тільки слова президента: як він хоче продовжити довголіття українців. Тільки на «UA:Першому» вирішили поцікавитися у мешканців міст, чи зрозуміла їм ця ініціатива, зокрема, про віртуальні тренування на вулиці: хтось із опитаних готовий, хтось взагалі не розуміє, як працюють QR-коди, хтось не довіряє віртуальним тренерам. 

ОПЗЖ стала найзгадуванішою в новинах серед політичних сил на цьому тижні за рахунок піару на «Інтері» та Першому незалежному. Вже не вперше моніторинг фіксує на «Інтері» піар голови парламенту Дмитра Разумкова. Він коментував законопроєкт про олігархів: «Втім одного закону замало — так вважає голова парламенту Дмитро Разумков. На його думку Україна потребує ще й закону про лобізм. При цьому Разумков зазначив, що нині вплив олігархів на парламент послабився».

А на «Інтері» з’явилася критика на адресу Петра Порошенка. 23 червня вийшло коротке повідомлення про розкішний відпочинок лідера «Європейської солідарності»: «Журналісти зняли Петра Порошенка в елітному готелі у Туреччині, ціни за тур у якому стартують від 200 тисяч гривень». Тут зазначають, що Порошенко — людина небідна і може собі це дозволити, але акценти зміщуються в коментарі директора Інституту соціально-політичного проєктування «Діалог» Андрія Миселюка: «Тут запитання може бути, оскільки він є фігурантом так званих "плівок Бігуса", де йдеться про поставки і нафтопродуктів з Росії і вугілля з окупованих територій. Там дуже великі питання є і до нього теж». Про те, що «теж» питання з цього приводу є і до Віктора Медведчука, у новинах «Інтера» замовчали, як і загалом тему з «плівками Бігуса»

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY