detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
14.06.2021 18:23
Білорусь встановила рекорд за кількістю та тяжкістю вбивств працівників ЗМІ у 2020 році – фонд «Справедливість для журналістів»
Білорусь встановила рекорд за кількістю та тяжкістю вбивств працівників ЗМІ у 2020 році – фонд «Справедливість для журналістів»
2020 рік виявився найважчим для білоруських медіа та журналістів за весь період моніторингу ситуації зі ЗМІ в Білорусі.

Білорусь встановила рекорд на пострадянському просторі за кількістю та тяжкістю вбивств працівників ЗМІ у 2020 році.

Про це повідомило Єврорадіо, посилаючись на звіт фонду «Справедливість для журналістів».

Кількість зафіксованих атак зросла майже у 8 разів порівняно з 2019 роком.

Основну небезпеку в Білорусі становлять силовики: вони винні в 91 випадку побиття та катувань.

Фонд зареєстрував 513 випадків позбавлення волі та обмеження волі працівників ЗМІ у 2020 році.

У звіті також подано загальну кількість фізичних атак на працівників ЗМІ з 2017 по 2020 рік. Кількість фізичних атак на журналістів у 2020 році зросла в чотири рази в порівнянні з сумарним числом таких атак за три попередні роки.

Абсолютна більшість таких атак було пов'язано з освітленням репортерами масових акцій протесту.

Зазначимо, що згідно з даними моніторингу Фонду «Справедливість для журналістів», в 2020 році у 12 пострадянських країнах (крім балтійських держав) кількість атак на медіа працівників збільшилась у два з половиною рази і склала 4,528 у порівнянні з 1,907 в 2019 році.

Пандемія коронавірусу, масові протести в Білорусі, Киргизії, Росії, військові дії в Нагірному Карабасі і інші події 2020 року стали приводами для подальших утисків свободи і зростання кількості нападів на працівників медіа у  пострадянських країнах.

Фонд «Справедливість для журналістів», заснований у 2018 році, надає журналістам доступ до існуючих ресурсів і адаптує їх під особливості конкретного регіону. 

Додамо, що влада Білорусі обмежує доступ до сайтів організацій, які намагаються допомогти затриманим під час масових акцій протестів.

18 травня влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

3 червня 2021 року державний канал «ОНТ» розповсюдив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році. Інтерв'ю виконане у стилістиці показових сталінських процесів, коли людина зізнається у скоєних злочинах, співпраці з іноземними спецслужбами, кається, визнає, що заслужила суворе покарання, прославляє вождя. 

Вперше практика такого публічного покаяння була застосована в Білорусі після виборів 2010 року, а з літа-осені минулого року вона стала рутинною.

Щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. Видання «Наша Ніва» звернуло увагу, що на зап'ястях Протасевича видно сліди від наручників.

Фото: Korrespondent.net

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY