detector.media
Детектор медіа
07.06.2021 16:00
«Убивал стариков и детишек в нацбатальоне». Огляд наративів щодо Романа Протасевича у російських токшоу за 23–31 травня 2021 року
«Убивал стариков и детишек в нацбатальоне». Огляд наративів щодо Романа Протасевича у російських токшоу за 23–31 травня 2021 року
Російські пропагандисти називають Протасевича «терористом», «неонацистом» та говорять про його «зв’язки із західними спецслужбами».

Два тижні пройшло відтоді, як режим Олександра Лукашенка затримав колишнього головного редактора телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича в аеропорту Мінська після примусової посадки літака компанії Ryanair. Для Лукашенка це означало додаткові санкції та посилення міжнародної ізоляції. З огляду на це, головним бенефіціаром усієї цієї історії стала Росія: Лукашенку ніде шукати союзників, окрім як у Кремлі.

Тому не дивно, що тему затримання Протасевича білоруськими спецслужбами активно обговорювали під час російських токшоу, які перебувають під контролем Кремля. Росії вигідно підтримати Лукашенка в цей момент, аби ще більше зміцнити свій контроль над білоруським диктатором.

«Детектор медіа» аналізував, як російські (про)кремлівські ЗМІ розповідали в перші дні про затримання колишнього головного редактора телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича і його дівчини, громадянки Росії Софії Сапєги. Також ми подивилися, що пишуть про Романа Протасевича прокремлівські українські телеграм-канали.

Зараз ми проаналізували російські токшоу, доступні на ютубі, за період з 23 по 31 травня.

Найбільше про затримання Протасевича говорили під час шоу «Вечер с Владимиром Соловьевым» на каналі «Россия 1». Водночас білоруську тему порушили і Євген Попов та Ольга Скабєєва під час шоу «60 минут» на тому ж каналі, а також Ірада Зейналова в «Итогах недели с Ирадой Зейналовой» на НТВ. Ключовий кремлівський пропагандист Дмітрій Кисельов теж згадував Протасевича у «Вестях недели с Дмитрием Киселевым» на каналі «Россия 24». Про цю тему йшлось і в «Здесь и сейчас. Вечернее шоу» на каналі «Дождь», але там тему висвітлювали нейтрально.

Ключові наративи, які поширювали кремлівські пропагандисти, дуже схожі на те, що ми виявили під час дослідження українських телеграм-каналів. Один із найпоширеніших — мовляв, Протасевич є професійним екстремістом, а не журналістом, і саме тому його затримання було цілком виправданим. Найчастіше для аргументації такого наративу використовують діяльність телеграм-каналу Nexta, у якому поширювали інформацію про способи протесту проти режиму Лукашенка. Російські пропагандисти наполягають, що у Nexta підбурювали протестувальників до «терактів» та «розправ».

«Но вы помните, как пытались начать рельсовую войну? Они (канал Nexta) же распространяли инструкции по тому, как привести к катастрофам на железнодорожном транспорте. Печатали жесткие инструкции по совершению терактов плюс выкладывали данные членов семей правоохранителей, призывая к расправам», заявив Владімір Соловйов під час свого шоу на каналі «Россия 1» 24 травня. Під час цього випуску йому підігрував Олександр Шпаковський, директор білоруського аналітичного центру «Актуальная концепция». «В моем понимании вот эти несколько несчастных, которые погибли на незаконных акциях протеста, вина за их смерть во многом лежит на таких господах, как Протасевич, Путило, тех, кто их подстрекал к незаконным действиям и те, кто разжигал рознь между разными частями беларусского народа, натравливал протестующих на милицию», — зауважив він.

Олександр Шпаковський радо підіграє меседжам Соловйова

Запрошувати «експертів» з інших країн, аби створювати ілюзію плюралізму думок — один із улюблених прийомів російських токшоу. Такі «експерти» або підіграють меседжам, які просувають ведучі, або ж слугують «хлопчиками для биття», яких висміюють у прямому ефірі. Шпаковський належить до першої категорії.

Інший популярний прийом — коли пропагандисти ходять у гості одне до одного. Наприклад, 26 травня в гості до Соловйова завітала Маргарита Симоньян, головна редакторка російської державної інформаційної агенції «Россия сегодня». «Человек (Протасевич) делал все, чтобы разрушить твою страну. Человек делал все, чтобы довести ее до гражданской войны. Чуть было не довел. Если для того, чтобы его арестовать и хотя бы показать другим, что так делать нельзя, чтоб другим неповадно было, нужно посадить самолет, без жертв», — стверджувала Симоньян.

Теза Симоньян про громадянську війну знайома: ми неодноразово чули її у кремлівських наративах щодо України. Україну часто згадують і у світлі затримання Протасевича. Кремлівські токшоу просувають наратив про те, що він нібито є нацистом, який воював на Донбасі у складі батальйону «Азов».

«Роман Протасевич — это не просто какой-то оппозиционер беларусский, а человек, который на протяжении многих лет вел подрывную деятельность, человек, который пытался превратить своими действиями Беларусь в такую же кровавую баню, как Украина, человек, который до этого крушил памятники, участвовал в беспорядках на Украине, человек, который имеет связи с украинскими неонацистами, с батальоном "Азов", который участвовал в Донбассе в боевых действиях», — сказав російський «журналіст» Андрій Сидорчук 24 травня під час шоу «60 минут» на каналі «Россия 1». Цей меседж підтримує два наративи одразу. З одного боку — Протасевич є нацистом. З іншого боку — в Україні нібито триває «кровавая баня», громадянська війна, яку, якщо вірити гостям російських токшоу, роздмухали самі українці — і лише втручання Лукашенка не дозволило влаштувати те саме в Білорусі. На цьому прикладі бачимо, як кремлівські пропагандисти намагаються працювати ефективно: вони переплітають нові наративи зі старими, аби вони підкріплювали і посилювали одне одного.

Гості називають Протасевича нацистом, а ведучі — тільки за, бо чому ж кликали?

Для посилення наративу про «Протасевича-нациста» російські токшоу використовували і гостей з України. Зокрема, проросійська блогерка Тетяна Монтан коментувала на цю тему 31 травня в ефірі шоу «Время покажет» на Первом канале. «Мы-то его [Протасевича] знаем с незапамятных времен, когда он убивал стариков и детишек в нацбатальоне добробатовском "Азов"», — закидала Протасевичу Монтян. Вона також використала цю нагоду, аби вкотре повторити меседж про «соросят». «Именно таких юных делинквентов перещелкивают наши соросята. У них налажена технология. Их взращивают. В Беларуси работала программа имени Калиновского и через нее прошли 1762 человека. Это соросята. Это вот такие вот протасевичи, не все такие нарванные, как он, конечно, чтобы ехать убивать стариков и детишек на Донбассе в нацистском добробате, но тем не менее вполне достойные ребята, я думаю», — сказала Монтян в ефірі російського телеканалу.

Момент слави Монтян на російському телебаченні

Нібито нацистське спрямування Протасевича використовували також для того, щоби в черговий раз атакувати країни Заходу. «Очевидно, почему реакция Европы такая. Да потому, что этот товарищ с ними работал, он получал от них деньги, он получал от них инструкции, у него была дипломатическая, информационная и финансовая поддержка. Получается, что спонсировали-то нациста! Причем, я думаю, что они знали, что они спонсировали нациста», — сказав 27 травня Никита Данюк, заступник директора Інституту стратегічних досліджень та прогнозів РУДН та член Громадської палати РФ, в ефірі «Первого канала». Жодних доказів цієї тези в Данюка, звісно, не було, але для кремлівських пропагандистів це ніколи не було проблемою.

Водночас теза Данюка слугує містком до іншого популярного на російському телебаченні наративу: мовляв, Протасевич може розповісти про те, як спецслужби західних країн координували протести в Білорусі.

Прикладом поширення такого наративу може слугувати виступ Володимира Корнілова, політолога та політичного оглядача видання РІА «Новости». «А вот Протасевича, основателя Nexta, этого спецпроекта спецслужб, мы же понимаем прекрасно. Если он начнет давать показания о том, кто их финансирует, как их создавали, где они сидят, кто их снабжает видеоматериалами на самом-то деле и кто монтирует эти видеоматериалы где-то там в Варшаве, выдавая их за белорусские, — вот это будет самая ценное показания», — стверджував Корнілов 24 травня під час токшоу «60 минут» на каналі «Россия 1».

Володимир Сергієнко, якого «Первый канал» називає німецьким політологом, зазначив в ефірі шоу «Время покажет», що Захід починає «превентивно атакувати Білорусь». «Потому что на воре шапка горит, потому что вы знаете, что там летел ваш спецагент, который занимается диверсионной подрывной деятельностью, но на новом уровне. Сегодня не бомбы закладываются, сегодня тревожат народ, возбуждают массы, чтоб вышли на улицы», — сказав Сергієнко.

Тут варто звернути увагу на фразу «тревожат народ, возбуждают массы». Це — ще один наратив Кремля, згідно з яким західні спецслужби нібито «здали» Протасевича Лукашенку, аби мати привід підбурювати білоруську опозицію до протестів.

«По сути, задержание Протасевича послужило таким топливом к новым протестам. И очень это похоже на технологию, которая была спланирована», чуємо від ведучого шоу «Время покажет» Руслана Осташка.

Якщо вже Захід «здав Протасевича», то Кремль точно має Руслана Осташка в кишені

Цей наратив знову показує, як кремлівська пропаганда використовує інфоприводи для того, щоби підживлювати свої давніші наративи, в даному випадку — про те, що країни Заходу (США, ЄС, НАТО) нібито втручаються у внутрішні справи інших країн (України, Грузії, Білорусі) та намагаються їх контролювати.

Водночас не всі російські токшоу поширювали кремлівські наративи щодо Протасевича. Гості «Здесь и сейчас. Вечернее шоу» на опозиційному каналі «Дождь» висловлювалися щодо Протасевича нейтрально. Хоча спікери на цьому каналі й критикували поведінку білоруських спецслужб під час затримання, але робили це вкрай обережно. Наприклад, Катерина Глод, політична аналітикиня і співробітниця Центру аналізу європейської політики, пояснила можливі причини затримання Протасевича саме в такий спосіб, у який воно відбулось. «Нет, я не думаю, что Лукашенко сможет использовать его [Протасевича] как заложника. Это скорее месть, с одной стороны. Известно, что Лукашенко такими методами мстит именно тем людям, которые особо больно ударили по его режиму, и, конечно, канал Nexta, и то, что Роман делал сейчас, это канал "Беларусь головного мозга", также помогает мобилизовать общество», — сказала Глод.

«Детектор медіа» продовжує моніторити висвітлення ситуації з Романом Протасевичем різними медіа.

Фото: Фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY