detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
24.05.2021 16:01
Концерн РРТ обіцяє мовникам у своєму мультиплексі нижчі тарифи за «Зеонбуд»
Концерн РРТ обіцяє мовникам у своєму мультиплексі нижчі тарифи за «Зеонбуд»
Планується, що мультиплекс матиме покриття 95%.

Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення планує на 30-40% знизити ціну для ринку за послуги свого майбутнього мультиплексу МХ-7. Про це під час брифінгу розказав Кирило Данилов, Генеральний директор Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.

Конкретна вартість тарифів до побудови мультиплексу та проведення конкурсу  не називається.

«У будь-якому разі ціна буде нижчою для учасників МХ-7 за ту ціну, яку зараз сплачують учасники мультиплексів «Зеонбуду». Тому що у нашій послузі мінусується вартість послуг самого Концерну РРТ, яку зараз сплачує «Зеонбуд» за користування нашою інфраструктурою», – сказав він.

Також Кирило пообіцяв, що тарифи будуть прозорими: «Ми безумовно закладаємо прибуток, бо функція концерну заробляти гроші і сплачувати державі дивіденди. Цифри не назву. Але ми плануємо як мінімум на 30-40% знизити ціни, які існують на ринку».

Також тарифи  на новий мультиплекс, за словами технічного директора КРРТ Сергія Семерея, залежатимуть від проведення конкурсу на цифрове мовлення та визначення кількості каналів. «У вартість експлуатації мультиплексу входить електроенергія, персонал, обслуговування інфраструктури, - сказав він, - За 5 місяців до завершення будівництва мультиплексу ми маємо подати заявку до Нацради для того, щоб вона провела конкурси. Логічно, що у цей момент ми маємо визначитись з тарифами. І якщо Нацрада визначить 8 учасників, то для телекомпаній буде один тариф, якщо 12 інший. Якщо 8 ціна буде значно дорожча».

Втім збільшення пропозиції каналів у безкоштовній послузі цифрового телебачення влаштовує не всіх учасників ринку. Особливо деякі медіагрупи, які виступають за побудову  ринку платного телебачення, хочуть отримати з нього більше коштів,  і не зацікавлені у розширенні «безкоштовного ефіру». Нагадаємо, зараз у чотирьох мультиплексах «Зеонбуду» транслюється 32 канали.  За словами Галини Петренко, директорки ГО «Детектор медіа», одна з медіагруп незабаром планує зробити заяву з цього приводу.

«Колись досить необдумано роздавали ліцензії на цифрове мовлення і створили велику кількість безкоштовних каналів, які не може прогодувати український рекламний ринок. Тому я бачу проблему в тому, що до них додаються ще канали з мультиплексу МХ-7. З  тієї інформації, яка є наразі, думаю мовникам буде не вигідно переходити у мультиплекс КРРТ, тому з’являться нові мовники. А це велика інтрига», – сказала Галина.

Потрапити у цифровий мультиплекс канали зможуть лише через конкурс регулятора, про це розказав заступник голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олег Черниш. Однак зараз через пандемію заборонено проведення конкурсів. Тому Нацрада очікує на прийняття законопроєкту №4107, який це дозволить.

«Зараз ми пішли шляхом переоформлення ліцензій. Наприклад, якщо суспільний мовник виявить бажання перейти до МХ-7, то ми зможемо переоформити ліцензію. Якщо таке бажання виявлять інші мовники ми теж це зможемо зробити», – зазначив Олег Черниш.

На його думку, до складу мультиплексу має увійти суспільний та державні мовники. Також, за інформацію Олега Черниша, канал «Дом» також хоче отримати місце в МХ-7.

А Кирило Данилов додав, що веде переговори з медіагрупами.

Однією з переваг для мовників переходити у новий мультиплекс може бути  більш розширене покриття.

Сергій Семерей сказав, що перед Концерном РРТ стоїть завдання забезпечити  покриття 95% території України: «Це загальноприйнятий у Європі стандарт. Не населення, як це прописано у ліцензійних умовах «Зеонбуду». Бо населення складно порахувати. А територія вимірюється. Ми вже бачимо, що будуть прогалини, але ми розпочнемо будівництво. Якщо 158  прорахованих частот буде мало для забезпечення цього покриття, тоді дорахуємо ще».

Саме під 158 передавачів наразі виділене фінансування мультиплексу у 490 млн грн. Суми, які називались у попередні роки (від 300 млн до 1 млдр грн), за словами Сергія Семерея,  не стосувались конкретно прорахованих частот. «Зараз мова йде про 158 станцій, згідно замовлення Нацради. Тому ми надали комерційні пропозиції провідним виробникам передавачів та антен і отримали відповіді. І сформували таким чином ціну», – додав він.

Кирило Данилов запевнив, що усі попередні роботи та переговори завершені, і до кінця року концерн зможе запустити основну частину мультиплексу.

Також особливістю мультиплексу буде його побудова у метровому діапазоні. Мультиплекси MX-1, MX-2, MX-3 та MX-5 «Зеонбуду» транслюються в дециметровому діапазоні. Відповідно, у більшості користувачів цифрового ефіру  інші антени.

«Ми будуємо у метровому діапазоні хвиль, які мають низку переваг перед  дециметровими. Це краще проникнення. Не секрет, що у Києві багато проблем з прийомом існуючих мультиплексів. Частково те, що ми будуємо вирішить це питання», – зазначив Сергій Семерей.

А Олег Черниш додав, що якщо у мультиплексі буде хороший контент люди захочуть його дивитись і куплять нові антени.

Нагадаємо, 19 травня президент Володимир  Зеленський підписав указ, який зокрема, вводить у дію рішення РНБО про фінансування створення загальнонаціонального мультиплексу МХ–7. Фінансувати проєкт будуть за рахунок кредитів на 490 млн грн на 5-7 років під державні гарантії в рамках забезпечення національної безпеки та оборони. Гроші підуть на побудову мультиплексу від 10 до 12 каналів. Планується, що побудову мультиплексу завершать до кінця 2021 року.

Про створення державного цифрового мультиплексу МХ–7 Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України заявила ще 2 березня.

Концерн РРТ отримав можливість для запуску мультиплексу ще рік тому, коли Національна рада з питань телебачення та радіомовлення та УДЦР прорахували та затвердили висновки на 158 частот для цього проєкту. Ці частоти планувалися для державного мультиплексу, а сам концерн не був прописаний як оператор і фактично не мав подібної ліцензії.

За рік Концерн РРТ так і не запустив цей проєкт, бо не знайшов фінансування. Керівник Концерну РРТ Кирило Данилов в інтерв’ю «Детектору медіа» розповідав про пошук приватних інвесторів для цього проєкту.

Чи стане новий державний мультиплекс «Зеонбудом–2», «Детектор медіа» розбирався тут.

Ілюстрація: скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY