detector.media
24.05.2021 09:58
Примусова посадка літака Ryanair у Білорусі може порушувати Чиказьку конвенцію – ICAO
Примусова посадка літака Ryanair у Білорусі може порушувати Чиказьку конвенцію – ICAO
На борту літака знаходився опозиційний журналіст Роман Протасевич, який був одразу затриманий правоохоронцями.

Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) стурбована примусовою посадкою літака Ryanair рейсу Афіни-Вільнюс у Мінську і припускає, що інцидент міг стати порушенням Чиказької конвенції 1944 року, яка регулює цивільну авіацію.

«ICAO серйозно стурбована примусовою посадкою рейсу Ryanair і його пасажирів, що може суперечити Чиказької конвенції. Ми сподіваємося, що більше інформації буде офіційно підтверджено зацікавленими країнами і операторами», говориться в заяві організації.

23 травня 2021 року літак Ryanair здійснив аварійну посадку в Мінську через нібито повідомлення про мінування. На борту літака перебував засновник опозиційного Telegram-канала Nexta, журналіст Роман Протасевич.

Після приземлення Протасевич був затриманий білоруськими силовиками. Для супроводу пасажирського літака в небо було піднято винищувач МіГ-29. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко. Повідомлення про мінування не підтвердилось. Перед вильотом журналіст повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження.

Україна, ЄС, Канада, США та інші країни засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання засновника Nexta.

На думку президента Литви Гітанаса Науседи інцидент варто розглядати як викрадення людини із застосуванням військової сили і неправдивих звинувачень.

Чиказька конвенція була укладена в 1944 році, вона регламентує міжнародні польоти цивільних літаків у міжнародному і національ­ному повітряному просторах задля забезпечення їхньої ефективності і безпеки. Конвенція стала базою формуванню нової галузі міжнародного права – міжнародного повітряного права.

Фото надане порталу Tut.by свідком подій

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY