detector.media
10.05.2021 15:03
У 2020 році провайдери заплатили понад 10 мільйонів гривень роялті за авторські та суміжне права
У 2020 році провайдери заплатили понад 10 мільйонів гривень роялті за авторські та суміжне права
Винагороду збирає акредитована організація колективного управління «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав».

Громадська спілка «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП) за 2020 рік зібрала з провайдерів роялті за авторські та суміжні права у сфері кабельної ретрансляції понад 10 мільйонів гривень. Про це в інтерв’ю «Детектор медіа» розказав Павло Калениченко, керівник КАМПу.

За його словами, у період з першого травня 2020 по перше травня 2021 року організація уклала близько 140 договорів із провайдерами.

«Зібрали понад 10 мільйонів гривень, які частково були розподілені і зараз виплачуються, частково розподіляються зараз, а гроші, зібрані у квітні 2021 року, чекають на розподіл. Також ми почали активну судову практику і бачимо результат» - розказав Павло.

Після утримання збору з управління  ці кошти КАМП розподілив на кілька частин і надіслав партнерським організаціям колективного управління. Одну  з них за музику  перерахував у «Український музичний альянс», а другу — в організацію «АРМА-Україна», яка акумулювала аудіовізуальні права. 

«Музична частина далі розподіляється між музичними правовласниками, організаціями колективного управління, а аудіовізуальна йде на користь авторів кіно через організацію Cinema, яка є членом CISAC, та на користь кінопродюсерів через міжнародну асоціацію продюсерів AGICOA», - додав він.

870 тисяч гривень пішло на операційні витрати КАМПу. За словами Павла, ці кошти були витрачені на судові збори, юристів, зарплати, оренду, ксерокопіювання документів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Нагадаємо,  Організація колективного управління (ОКУ) — це посередник між користувачами та авторами. Ці організації мають зібрати винагороду за використання авторських та суміжних прав у різних сферах, розподілити її та віддати українським та іноземним авторам і правовласникам: музикантам, письменникам, художникам тощо. За законом «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», ухваленим у 2018 році, збирати роялті в кожній сфері мають ОКУ, акредитовані в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. У медійній сфері до кінця 2020 року були лише дві акредитовані міністерством організації — КАМП і УМА.

КАМП минулого року домовилася з провайдерами про тарифи, почала збирати роялті за авторські та суміжні права та активно подавати позови до суду проти тих провайдерів, які не бажали укладати угоди. 

 Фото: з особистого архіву Павла Калениченка

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY